Οι Επτανήσιοι του Γαλατσίου πήγαν εκδρομή

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ,

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου στα πλαίσια των προγραμματισμένων πολιτιστικών του εκδηλώσεων, πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στην Πελοπόννησο.

Αυτή την φορά επέλεξε να επισκεφθεί την ιερά μονή Βαρσών στην περιοχή της Τρίπολης, το περίφημο Σπήλαιο των Λιμνών στην περιοχή Κάψια Καλαβρύτων, και την φανταστική περιοχή Πλανητέρο του νομού Αχαΐας. Ο άρτιος προγραμματισμός όπως πάντα από την πλευρά της διοίκησης, η άψογη τήρηση του προγράμματος από μέρους των εκδρομέων, αλλά και η προσεκτική επιλογή των περιοχών που επισκέφτηκε με θρησκευτικά, πολιτιστικά και στοιχεία αναψυχής.

Ο καιρός η αλήθεια ότι δεν μας έκανε και όλα τα χατίρια. Αραιή συννεφιά άλλοτε χαμογελούσε και άλλοτε κατάφευγε σε λυγμούς δίχως ωστόσο να επηρεάσει το πρόγραμμα και την διασκέδαση. Όταν κανείς δεν στοχεύει στην εκδρομή απλά για την εκδρομή και όταν τα οικονομικά οφέλη δεν προηγούνται της εκδρομής αλλά έπονται, πάντα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Η προσέλευση των Επτανησίων και φίλων του Συλλόγου όπως πάντα σταθερά καλή. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου τους ευχαριστεί τόσο για την παρουσία τους και την στήριξή τους σε κάθε προσπάθεια προσφοράς του συλλόγου αλλά και για την άψογη συνεργασία τους με την διοίκηση του Συλλόγου στην επίτευξη του προγράμματος. Υπόσχεση μας ότι κάθε φορά θα κάνουμε όπως σήμερα αργά αλλά σταθερά βήματα μπροστά για την κοινωνία και τον πολιτισμό, αλλά και στην επόμενη εκδρομή μας θα είμαστε περισσότερο καλοί.

Το λεωφορείο με τους εκδρομείς του Συλλόγου Επτανησίων ξεκίνησε σύμφωνα και με το πρόγραμμα γύρω στις 07.30 το πρωί από το Γαλάτσι. Πρώτος μας σταθμός για καφεδάκι λίγο πριν την είσοδο της σήραγγας του Αρτεμισίου. Αναχωρήσαμε από το πρωινό μας καφεδάκι γύρω στις 10.15 και στις 10.45 φθάναμε στον επόμενο σταθμό μας την Μονή Βαρσών στην περιοχή της Τρίπολης. Οι εκδρομείς έτυχαν της άψογης φιλοξενίας των μοναχών, οι οποίοι τους ξενάγησαν στην μονή, τους μίλησαν για την ιστορία της, και τους προσέφεραν καφεδάκι και γλυκίσματα. Η Μονή Βαρσών είναι ένας παράδεισος, καταφύγιο ομορφιάς και πνευματικότητας που ορθώνεται στο όρος Κτενιάς, μόλις 11 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Είναι ανδρική σταυροπηγιακή μονή, αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. Στο καθολικό άλλωστε της μονής φιλοξενούνται το σκήνωμα του Νεομάρτυρα Δημητρίου και τμήμα του λειψάνου του νεομάρτυρα Παύλου. Πρόκειται για τους πολιούχους της Τρίπολης που μαρτύρησαν λίγο πριν την έναρξη της επανάστασης δίνοντας το μέτρο της θυσίας. Ο θαυμάσιος εξωτερικός περίβολος έχει διαμορφωθεί με το πέρασμα του χρόνου και με τους κόπους των μοναχών. Η αρχική μονή εδραιώθηκε περί τον 11ο μ. Χ. αιώνα. Άκμασε το 14ο αιώνα. Υπέστη όμως πολλές φορές το μένος των κατακτητών του Μοριά, χωρίς ωστόσο ποτέ να αφανιστεί.

Επόμενος σταθμός μας το σπήλαιο των Λιμνών. Το περήφημο «Σπήλαιο των Λιμνών» βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά του Δήμου Λευκασίου Αχαΐας, επί του επαρχιακού δρόμου Πατρών – Καλαβρύτων – Κλειτορίας – Τριπόλεως. Απέχει μόλις 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα και 9 χλμ. από την Κλειτορία. Το σπήλαιο είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς του, έχει κάτι αποκλειστικά δικό του: τις αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες (εκτείνονται σε τρεις ορόφους), που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο! Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα. Περιλαμβάνει εγκατάσταση καλλιτεχνικού φωτισμού.