Αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου στην ΕΡΤ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ,

Αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου στην ΕΡΤ

Με πλούσιο αρχειακό υλικό και μέσα από τα τρία κανάλια της, η ΕΡΤ, όπως κάνει με κάθε ιστορική αφορμή, τιμά την επέτειο του «Όχι». Αναλυτικά τα ντοκιμαντέρ, οι σειρές εποχής, οι εκπομπές και οι ταινίες που αφορούν στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο:

ΕΡΤ1
Δευτέρα 26/10
00:30 «Το χαμένο στοιχείο: Σικελία» Στις 10 Ιουλίου 1943, η 5η Αμερικανική Στρατιά υπό τον στρατηγό Πάτον αποβιβάστηκε στη Σικελία, όπου ενώθηκε με την 8η Βρετανική Στρατιά υπό τον στρατηγό Μοντγκόμερι. Ήταν η πρώτη μεγάλη επίθεση κατά του Χίτλερ επί ευρωπαϊκού εδάφους, μια προσπάθεια να πληγεί η ναζιστική ηγεμονία στην Ευρώπη στο «μαλακό υπογάστριό» της.

Τρίτη 27/10
00:30 «Το χαμένο στοιχείο: Ελ Αλαμέιν» Στις 23 Οκτωβρίου 1942, στην έρημο της Βόρειας Αφρικής, τα βρετανικά και συμμαχικά στρατεύματα αντιμετώπισαν τους Γερμανούς του φοβερού Άφρικα Κορπς και τους Ιταλούς συμμάχους τους. Έχοντας απωθηθεί στο Ελ Αλαμέιν της Αιγύπτου, περίπου 1.000 μίλια μακριά από τη Λιβύη, οι Βρετανοί έδωσαν επί εννέα μέρες μια μάχη, που εξελίχθηκε σε προσωπική μονομαχία του Βρετανού στρατηγού Μοντγκόμερι με τον Γερμανό στρατηγό Ρόμελ.

Τετάρτη 28/10
10:00 Δοξολογία από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου
10:30 Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο
10:35 «Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία» Θα προβληθεί το επεισόδιο με τίτλο «Οδός Κωνσταντίνου Περρίκου»
11:00 Παρέλαση σε απευθείας μετάδοση από τη Θεσσαλονίκη
13:00 «Οι εκπομπές που αγάπησα» Η εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού είναι αφιερωμένη στην ερμηνεύτρια και ηθοποιό, που απολαλούνταν και «τραγουδίστρια της νίκης», Σοφία Βέμπο. Τα γυρίσματα έγιναν στο σπίτι της στην οδό Στουρνάρη με ερασιτεχνικά μέσα, λίγους μήνες πριν πεθάνει, το χειμώνα του 1987. Η ερμηνεύτρια, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες της ιστορίας, μιλάει για την καριέρα της, που ήταν στενά συνυφασμένη με την κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940, όταν όλες οι επιθεωρήσεις προσαρμόζουν το θέμα τους στην πολεμική επικαιρότητα και τα τραγούδια γράφονται με πατριωτικούς στίχους.
13:50 «Σαν παραμύθι» Θα προβληθεί το επεισόδιο με τίτλο «Δημήτρης Μάργαρης, ο ταχυδρόμος του πολέμου». Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, ο Δημήτριος Μάργαρης, συνταξιούχος πλέον ταχυδρομικός, κατατάσσεται ως έφεδρος ανθυπολοχαγός της στρατιωτικής ταχυδρομικής υπηρεσίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του αναλαμβάνει την προστασία του ταχυδρομικού ταμείου, περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.
14:20 «Αν ζήσουμε, θα έχουμε να λέμε ιστορίες» Ντοκιμαντέρ βασισμένο στα «Τετράδια ημερολογίου» του Γιώργου Θεοτοκά.
16:00 «Ο πόλεμος του Αλεσάντρο Νάτα» Ο πρώην Γραμματέας του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Αλεσάντρο Νάτα αφηγείται για πρώτη φορά στο δημοσιογράφο Δημήτρη Δεληολάνη τις περιπέτειές του ως αξιωματικός του Ιταλικού Πυροβολικού στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.
17:00 «Η μηχανή του χρόνου» Ο Χρίστος Βασιλόπουλος παρουσιάζει τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941 και το έπος της μάχης των οχυρών.
18:30 «Η ιστορία του ελληνικού Τύπου» Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη συμβολή των δημοσιογράφων στον πόλεμο του ’40, τόσο σε επίπεδο στρατιωτικών επιχειρήσεων, όσο και στις ανταποκρίσεις από το μέτωπο και στην κινηματογράφηση πολεμικών γεγονότων.
20:15 «Τόπων μνήμες: Σκάλινγκεν, η ακτή-ναρκοπέδιο» Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, οι γερμανικές δυνάμεις Κατοχής είχαν τοποθετήσει 1,5 εκατομμύριο νάρκες κατά μήκος των δυτικών ακτών της Δανίας. Yπολογίζεται ότι στο Σκάλινγκεν, στο νοτιοανατολικό τμήμα της ακτής, υπάρχουν ακόμα πάνω από 8.000 νάρκες.
00:30 «Το χαμένο στοιχείο: Βόρεια Αφρική – Επιχείρηση Πυρσός» Το Νοέμβριο του 1942, 107.000 άντρες των συμμαχικών τακτικών δυνάμεων κατευθύνθηκαν προς τη Βόρεια Αφρική και ενώθηκαν με την 8η Βρετανική Στρατιά στη Λιβύη για να συντρίψουν τις ναζιστικές δυνάμεις της περιοχής.

Πέμπτη 29/10
00:30 «Το χαμένο στοιχείο: Η απελευθέρωση του Παρισιού» Η πρωταρχική επιδίωξη των συμμαχικών δυνάμεων αμέσως μετά την απόβαση στη Νορμανδία ήταν η απελευθέρωση του Παρισιού από τους Ναζί. Αναγνωριστικές αεροφωτογραφίες της εποχής, που έμεναν μέχρι τώρα στην αφάνεια, αποκαλύπτουν άγνωστα επεισόδια της πορείας των συμμαχικών δυνάμεων.

Σάββατο 31/10
00:30 «Αιχμάλωτοι πολέμου» Ιστορική-πολεμική ταινία σε σκηνοθεσία Τζιόρτζιο Σεραφίνι, για μια άγνωστη πτυχή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

ΕΡΤ2
Δευτέρα 26/10
19.00 «Μαρτυρίες» Θα προβληθεί το επεισόδιο με τίτλο «Κολλέγιο Αθηνών – Ένα σχολείο στα χρόνια του Μεσοπολέμου», που αναφέρεται στο δύσκολο ξεκίνημα του σχολείου τον Οκτώβριο του 1925 σ’ ένα νοικιασμένο σπίτι της οδού Άνδρου στην Κυψέλη, όπου με πενιχρά μέσα και 37 μόνο μαθητές, μπόρεσε να δημιουργηθεί μια κοιτίδα δημιουργικής μάθησης, από την οποία τις επόμενες δεκαετίες ξεπετάχθηκαν άξιοι Έλληνες.
20:50 «Το χρονικό της εθνικής Αντίστασης» Θα προβληθεί το 15ο επεισόδιο της σειράς με τίτλο «Η ελεύθερη Ελλάδα», όπου παρουσιάζεται το πρότυπο κοινωνικού κράτους που πρότειναν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, το οποίο εφαρμόστηκε στις πρώτες εστίες της ελεύθερης ορεινής Ελλάδας το χειμώνα του 1942-1943.
23:00 «Τα τραγούδια της Κατοχής» Μουσικές μνήμες μιας οδυνηρής περιόδου, όπου οι Έλληνες έβρισκαν τον τρόπο να τραγουδούν, να διακωμωδούν τον κατακτητή και να εκφράζουν τον πόνο τους μέσα από το τραγούδι.
24:00 «Μέρες Θυμού» Δραματική ταινία του Όλε Κρίστιαν Μάντσεν.

Τρίτη 27/10
19:00 «Μαρτυρίες» Θα προβληθεί το επεισόδιο με τίτλο «Τα ελληνικά νιάτα πολεμούν το ναζισμό». Το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Πετρίτση επιχειρεί ένα απάνθισμα μαρτυριών από νέους της περιόδου της Κατοχής, που με ποικίλους τρόπους πολέμησαν το ναζισμό. Τις μαρτυρίες τους καταθέτουν, μεταξύ άλλων, ο Μανώλης Γλέζος, οι δημοσιογράφοι Χρήστος Πασαλάρης και Γιάννης Βούλτεψης, καθώς και διάφορα, νεαρά τότε, στελέχη αντιστασιακών ομάδων.
20:50 «Το χρονικό της εθνικής Αντίστασης» Στο 16ο επεισόδιο της σειράς με τίτλο «Η τέχνη στην Αντίσταση – Ο αντιστασιακός Τύπος», παρουσιάζεται η «πνευματική» Εθνική Αντίσταση και η ακμή του αντιστασιακού Τύπου.

Τετάρτη 28/10
12:15 «Ο πόλεμος του 1940 μέσα από τις σελίδες των λαϊκών περιοδικών»
13:00 «Οι Γερμανοί ξανάρχονται»
 Θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, με τους Γιάννη Μιχαλόπουλο, Βασίλη Τσιβιλίκα, Βίνα Ασίκη, Λευτέρη Ελευθεριάδη, Ορφέα Ζάχο, Δημήτρη Καλλιβωκά, Γιάννη Μαλούχο, Μαρία Μαρτίκα, Δήμητρα Σερεμέτη, Τάσο Ψωμόπουλο κ.ά.
19:00 «Μαρτυρίες» Θα προβληθεί το επεισόδιο με τίτλο «Ιωάννης Γεωργάκης – Μνήμες του ’40». Παρακολουθούμε την ιστορία του καθηγητή Ιωάννη Γεωργάκη κατά την περίοδο της Κατοχής. Μέσα από το πορτρέτο του Γεωργάκη σκιαγραφούνται πτυχές της Ιστορίας της Ελλάδας, από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής μέχρι την περίοδο του Εμφυλίου και τη Συμφωνία της Βάρκιζας.
20:50 «Το χρονικό της εθνικής Αντίστασης» Θα προβληθεί το 17ο επεισόδιο, με τίτλο «Ο ένοπλος αγώνας το καλοκαίρι του 1944».
23:00 «Φιλιά εις τα Παιδιά» Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ φωτίζει τις ιστορίες πέντε μικρών Εβραιόπουλων στην Ελλάδα της Κατοχής, που σώθηκαν από τη σύλληψη και το θάνατο, χάρη σε οικογένειες χριστιανών.

Πέμπτη 29/10
20:50 «Το χρονικό της εθνικής Αντίστασης» Θα προβληθεί το τελευταίο επεισόδιο της σειράς, με τίτλο «Απελεύθερωση».

Παρασκευή 30/10
18:30 «Τραγούδια που έγραψαν ιστορία» Το χρονικό της δημιουργίας του τραγουδιού «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά», που ηχογραφήθηκε το 1940 κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, σε μουσική του Μιχάλη Σουγιούλ, στίχους του Μίμη Τραϊφόρου και ερμηνεία της Σοφίας Βέμπο.
19:00 «Μαρτυρίες» Θα προβληθεί το επεισόδιο με τίτλο «Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης». Στρατιωτικοί παράγοντες μιλούν στην εκπομπή του Γιώργου Πετρίτση για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από το γερμανικό στρατό τον Οκτώβριο του 1944 και περιγράφουν τα συναισθήματά τους.

ΕΡΤ3
Δευτέρα 26/10
08:00 Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο και τα Ελευθέρια Θεσσαλονίκης σε απευθείας σύνδεση με τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου
11:30 «Η Θεσσαλονίκη της νοσταλγίας μας» Θα προβληθεί το επεισόδιο «Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης».
15:05 «Ένα λησμονημένο Μέτωπο, το Ανατολικό Μέτωπο» Ιστορικό ντοκιμαντέρ σε α΄ προβολή, με θέμα το ρόλο της Θεσσαλονίκης κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο δημιουργήθηκε από την υπηρεσία των αρχείων του γαλλικού στρατού. Το υλικό παραχωρήθηκε στην ΕΡΤ3 από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε και τη φροντίδα της μετάφρασης. Ο φακός καταγράφει την απόβαση των συμμάχων της Αντάντ στη Θεσσαλονίκη, την πόλη από ψηλά, το ζέπελιν μπροστά στον Λευκό Πύργο, και το στρατόπεδο Ζέιτενλικ, όπου κατασκήνωσαν οι συμμαχικές δυνάμεις. Μοναδικά ιστορικά ντοκουμέντα αποτυπωμένα σε εικόνα για πρώτη φορά που μαρτυρούν τη σημασία των γεγονότων στη Θεσσαλονίκη στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τη λήξη του Μεγάλου Πολέμου.
17:30 «Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης 1917»
21:30 «Εκατογραφία Θεσσαλονίκης – Αχειροποίητος, πορεία μέσα στους αιώνες»
22:30 «Μαρτυρίες: Η κηδεία του Παλαμά»
 Την Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 1943, με την παλλαϊκή συμμετοχή των πολιτών της Αθήνας στην εξόδιο ακολουθία, αλλά και στην πορεία προς το Α΄ Νεκροταφείο της πόλης όπου έγινε η ταφή του ποιητή, γράφτηκε το χρονικό μιας μοναδικής σε πατριωτική έξαρση ημέρας.
23:00 «Ο αιώνας της Θεσσαλονίκης» Το α΄ μέρος από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ενθύμιον Θεσσαλονίκης», σε δημοσιογραφική επιμέλεια Νίκου Ασλανίδη και σκηνοθεσία Γιώργου Μπότσου.

Τρίτη 27/10
09:00 «Αληθινά σενάρια» Θα προβληθεί το επεισόδιο με τίτλο «Οχυρό Ρούπελ».
23:00 «Ο αιώνας της Θεσσαλονίκης» Το β΄ μέρος από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ενθύμιον Θεσσαλονίκης».

Τετάρτη 28/10
08:00 «Η γυναίκα στην Αντίσταση»
09:00 «Αληθινά σενάρια»
 Θα προβληθεί το επεισόδιο με τίτλο «Ιστορίες του ’40».
10:00 «Αντικρίζοντας το Άουσβιτς»
10:30 «Η Ελλάδα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – Συμβολή στη νίκη»
11:00 Στρατιωτική παρέλαση
 στη Θεσσαλονίκη
20:45 «Εκατογραφία» Θα προβληθεί το επεισόδιο με τίτλο «28η Οκτωβρίου 1940»
21:05 «Αληθινά Σενάρια» Επεισόδιο για τη Σοφία Βέμπο.
22:05 «Γενοκτονία της μνήμης»
23:00 «Ρεμπέτικη ιστορία»
 Από το μουσικό ντοκιμαντέρ θα προβληθεί το επεισόδιο με τίτλο «Κορόιδο Μουσολίνι – Τα τραγούδια της νίκης», σε σκηνοθεσία Κυριακής Μάλαμα.

Πηγή : Αθηνόραμα - Απο το Νίκο Βουλαλά

Σχετικά Άρθρα

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Άλσος Βεΐκου

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου ανεβαίνει απόψε στη σκηνή του θεάτρου του Άλσους Βεΐκου με τους boğaz musique για μία συναυλία με ελεύθερη είσοδο...

«Έφυγε» ο γιος του Χάρρυ Κλυνν, Νίκος Τριανταφυλλίδης

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 49 ετών ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης, ο γιος του Χάρρυ Κλυν και της χορεύτριας Χαρίκλειας Μακρή...

Προβολή της ταινίας «Δύο Καπνισμένες Κάνες»

Προβάλλεται στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου στέγ★.Μάθετε πότε & πως...