Η έκθεση που κάνει ουρές στο Παρίσι.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ , , Updated

Η έκθεση που κάνει ουρές στο Παρίσι.

θα "προβληθεί" και στην Αθήνα Η έκθεση με έργα του Fragonard στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος .

 

Μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις στην Ευρώπη αυτή την περίοδο είναι η έκθεση με έργα του ζωγράφου Ζαν Ονορέ Φραγκονάρ, η οποία λαμβάνει χώρα στο Μουσείο του Λουξεμβούργου στο Παρίσι. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος δίνει την ευκαιρία στους Αθηναίους να δουν τα έργα της έκθεσης μέσα από μια ζωντανή προβολή στο Auditorium του. Στις 3/11 το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τα έργα του ζωγράφου μεγάλου γάλλου ζωγράφου, με τη βοήθεια και την έμπειρη καθοδήγηση μιας ξεναγού. Η προβολή θα γίνει στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά (περιορισμένος αριθμός δεκτών μετάφρασης).

“Συγκεντρώνοντας έργα ζωγραφικής, σχέδια και εικονογραφημένα βιβλία, μερικές φορές με σκληρό ερωτικό περιεχόμενο, η έκθεση του Μουσείου του Λουξεμβούργου παρουσιάζει για πρώτη φορά το έργο του Fragonard μέσα από ένα αισθησιακό πρίσμα, επανατοποθετώντας το στο σταυροδρόμι των αισθητικών και ηθικών ανησυχιών του Διαφωτισμού.”

Παρά τη φήμη του ως  “ζωγράφου των ανέμελων σκηνών”  ο Φραγκονάρ είναι ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του Ροκοκό και ένας σπουδαίος ζωγράφος του οποίου η φήμη δικαιώνεται μέσα από εκθέσεις σαν αυτή που αναφέρουμε. Με σπουδές στο Παρίσι και την Ιταλία ο ο Φραγκονάρ ξεκίνησε την καριέρα του ζωγραφίζοντας σκηνές ιστορίας και μυθολογίας. Έγινε περιζήτητος στη Γαλλική υψηλή κοινωνία για τις σκηνές ανεμελιάς και ξεγνοιασιάς τις οποίες ζωγράφισε μετέπειτα. Η Γαλλική επανάσταση τον άφησε σχεδόν άνεργο αφού η τέχνη του δεν ήταν πλέον αποδεκτή. Το τέλος της ζωής του τον βρήκε να δουλεύει στην Υπηρεσία Μουσείων για τα βασικά. Πέθανε φτωχός και λησμονημένος.

Jean-Honoré Fragonard, The Progress of Love: Love Letters (1771-1772)

Η ερωτική έμπνευση διαπερνά το έργο του Jean-Honoré Fragonard (1732 - 1806). Αισθησιακή, ακόλαστη, πονηρή ή ανοιχτή σε μία νέα ερωτική ηθική, συνεχίζει να σκηνοθετεί την συνεύρεση των σωμάτων και τη ένωση των ψυχών. Η διαρκής αυτή εξερεύνηση του αισθησιασμού και του συναισθήματος ανθίζει στη συνέχεια μέσω αντιθέσεων, το έργο «Divin Frago» παρουσιάζεται με τόση λεπτότητα στα «μυστικά» έργα, σκηνές εσοχής στο δηλωμένο αισθησιασμό, όπως στον εορτασμό μιας ειλικρινούς και ηθικής αγάπη. Συγκεντρώνοντας έργα ζωγραφικής, σχέδια και εικονογραφημένα βιβλία, μερικές φορές με σκληρό ερωτικό περιεχόμενο, η έκθεση του Μουσείου του Λουξεμβούργου παρουσιάζει για πρώτη φορά το έργο του Fragonard μέσα από ένα αισθησιακό πρίσμα, επανατοποθετώντας το στο σταυροδρόμι των αισθητικών και ηθικών ανησυχιών του Διαφωτισμού.    

Ο ερωτευμένος Fragonard. Γαλαντόμος και ακόλαστος του Μουσείου του Λουξεμβούργου

Ξενάγηση της έκθεσης - Ζωντανή προβολή  3/11/2015,

20:00 Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

 Δωρεάν είσοδος

Πηγή: www.lifo.gr

Σχετικά Άρθρα

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Άλσος Βεΐκου

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου ανεβαίνει απόψε στη σκηνή του θεάτρου του Άλσους Βεΐκου με τους boğaz musique για μία συναυλία με ελεύθερη είσοδο...

«Έφυγε» ο γιος του Χάρρυ Κλυνν, Νίκος Τριανταφυλλίδης

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 49 ετών ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης, ο γιος του Χάρρυ Κλυν και της χορεύτριας Χαρίκλειας Μακρή...

Προβολή της ταινίας «Δύο Καπνισμένες Κάνες»

Προβάλλεται στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου στέγ★.Μάθετε πότε & πως...