Έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για τον θάνατο και την ζωή μετά στην αρχαία Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ,

Ένα από τα σημαντικότερα μυστήρια που απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί τον άνθρωπο, την τύχη της αθάνατης ψυχής μετά τον θάνατο του φθαρτού σώματος, εξετάζει η έκθεση «Επέκεινα», η οποία εγκαινιάζεται σήμερα, Πέμπτη, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 8 Φεβρουαρίου 2015, παρουσιάζει τα τελετουργικά και τις συνήθειες, καθώς και τις κυρίαρχες αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων για τη ζωή μετά τον θάνατο, από την εποχή των ομηρικών επών έως τον Πλάτωνα.

Ο θάνατος και η ζωή μετά στην αρχαία Ελλάδα


Στόχος είναι οι επισκέπτες να στοχασθούν πάνω στα πανανθρώπινα ζητήματα της ζωής και του θανάτου, να αναζητήσουν και να βρουν τις ομοιότητες και τις διαφορές με τις αντιλήψεις ανθρώπων που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν από εμάς, να αναρωτηθούν πόσα από τα στοιχεία επιβίωσαν στο πέρασμα των χρόνων, λαμβάνοντας νέες μορφές αλλά διατηρώντας τις παλιές αγωνίες.

Η έκθεση παρουσιάζει 120 αρχαία αντικείμενα από 21 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού και χωρίζεται σε πέντε ενότητες:

Η στιγμή του θανάτου, Έθιμα ταφής, και οι τρεις εκδοχές του Άδη: Ο Ομηρικός Άδης, Ο Βακχικός-Ορφικός Άδης, και Ο Πλατωνικός Άδης. Οι τρεις αυτές εκδοχές αφορούν στις φιλοσοφικές και θρησκειολογικές τάσεις των διαφόρων περιόδων της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας.

Την έκθεση επιμελήθηκαν ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης και η επιμελήτρια αρχαιοτήτων του μουσείου, δρ. Σταυρούλα Οικονόμου.

Πληροφορίες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μέγαρο Σταθάτου

Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1 (τηλ.2107228321)

Ξεναγήσεις (με το εισιτήριο του μουσείου)

Σάββατο & Κυριακή: 11:30 και 14:00

Εισιτήριο: 7 ευρώ, μειωμένο 3,5 ευρώ

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00-17:00

Πέμπτη:10:00-20:00, Κυριακή: 11:00-17:00, Τρίτη: κλειστά


in.gr

Σχετικά Άρθρα

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Άλσος Βεΐκου

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου ανεβαίνει απόψε στη σκηνή του θεάτρου του Άλσους Βεΐκου με τους boğaz musique για μία συναυλία με ελεύθερη είσοδο...

«Έφυγε» ο γιος του Χάρρυ Κλυνν, Νίκος Τριανταφυλλίδης

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 49 ετών ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης, ο γιος του Χάρρυ Κλυν και της χορεύτριας Χαρίκλειας Μακρή...

Προβολή της ταινίας «Δύο Καπνισμένες Κάνες»

Προβάλλεται στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου στέγ★.Μάθετε πότε & πως...