8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ , , Updated

Από τις 12 έως τις 26 Νοεμβρίου 2014 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος διεξάγεται το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας. Ένα φεστιβάλ με αφιερώματα σε εξέχοντες δημιουργούς, διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, εξαιρετικά σημαντικές ειδικές προβολές και οργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων.

Πρόκειται για την πέμπτη εκδήλωση που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή» (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής / ΠΕΠ Αττικής 2007-2013) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. 

Η αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου με ταινία έναρξης το Επαναστάτης Χωρίς Αιτία, του Νίκολας Ρέι, σε αποκατεστημένο ψηφιακό φορμά, από τη Warner Bros σε συνεργασία με το The Film Foundation. Η είσοδος επιτρέπεται σε όσους έχουν πρόσκληση για τη συγκεκριμένη ημέρα. 

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αγόρι Συναντά Κορίτσι: Το Σινεμά του Λεός Καράξ
Το τρομερό παιδί του γαλλικού κινηματογράφου, ο σκηνοθέτης που αιχμαλώτισε την νιότη που «ξοδεύεται» από τους νέους, όσο κανείς άλλος στο πέρασμα από τα ’80’s στα ’90’s και εφτασε μέχρι την επιστημονική φαντασία, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρευρεθεί στο 8ο ΦΠΚΑ και να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό επτά ταινίες του. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. 

Ο Λεός Καράξ θα παραδώσει ανοιχτό masterclass για το κοινό την Τετάρτη 19/11 στις 16:00 στην ΤΤΕ. 

Ο Λεός Καράξ είναι:
  • Ο σκηνοθέτης που ανάγκασε τη γαλλική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή μιας ρέπλικας της γέφυρας Pont-Neuf του Παρισιού για τις ανάγκες της τρίτης του ταινίας Οι Εραστές της Γέφυρας.
  • Ο σινεφίλ που καταβρόχθισε όλη την ιστορία του σινεμά στη Γαλλική Ταινιοθήκη (Cinémathèque française), πριν ξεκινήσει να κάνει τις δικές του ταινίες, αλλά που σήμερα φοβάται να δει ξανά τις ταινίες που αγάπησε.
  • Ο άντρας που σκηνοθέτησε όλες τις ερωμένες του: τη Ζιλιέτ Μπινός (στο Η Δική μας Νύχτα και τους Εραστές της Γέφυρας, την Μιρέιγ Περιέρ (στο Boy Meets Girl) και την Γεκατερίνα Γκολύμπεβα (στο Pola X).
  • Αυτός που σήμερα - έχοντας πια απομονωθεί σε μια γωνία του κόσμου που χωράει μόνο αυτόν και το σινεμά του - δηλώνει: «Το σινεμά είναι μια χώρα. Υπάρχει έξω από τις ταινίες. Είναι το μέρος όπου ζω. Είναι ένας τρόπος να βλέπεις τα πράγματα, να βιώνεις τη ζωή. Αλλά το να κάνεις ταινίες, αυτό θα έπρεπε να είναι ένα επάγγελμα».
Οι ταινίες Boy Meets Girl (1984, 100΄) 
Mauvais sang/Η Δική μας Νύχτα (1986, 105΄),
Les Amants Du Pont Neuf/Οι Εραστές της Γέφυρας (1991, 125΄), 
Sans titre (1997, 9΄), 
Pola X (1999, 134΄), 
Tokyo! (2008, 112΄-σπονδυλωτή ταινία των Joon-ho-Bong (επεισόδιο Shaking Tokyo),
Leos Carax (επεισόδιο Merde), Michel Gondry (επεισόδιο Interior Design)), 
Holy Motors (2012, 115΄)
Πανόραμα Αμερικανικών Πειραματικών Αφηγήσεων Στη Νέα Χιλιετία
Σε επιμέλεια Τζον Γκάρτενμπεργκ, πρόκειται για ένα πρόγραμμα με συνολικά δεκατρείς ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ (μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους) των σκηνοθετώνSteve Bilich, Jem Cohen, Jennifer Reeves, Jonas Mekas, Penny Lane, John Gianvito, Bill Morrison, Abigail Child, Mark Street, Julie Talen, Chris Sullivan, Matt Porterfield και Thomas Allen Harris

Το πρόγραμμα του επιμελητή Τζον Γκάρτενμπεργκ που φιλοξενεί το 8ο ΦΠΚΑ, θα μας κάνει κοινωνούς σε ένα λιγότερο γνωστό πρόσωπο του αμερικανικού κινηματογράφου της Τρίτης Χιλιετίας (2001-2014). 

Πρόκειται για ταινίες που γυρίστηκαν ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς του κυρίαρχου εμπορικού συστήματος της κινηματογραφικής παραγωγής του Χόλιγουντ στις ΗΠΑ. Η γκάμα αφηγηματικών τρόπων είναι ευεία: από τη χρήση αρχειακού υλικού, το animation, τη μυθοπλασία μέχρι το υβριδικό docu-fiction. Συλλογικά, οι σκηνοθέτες και οι ταινίες αυτού του αφιερώματος αγγίζουν θέματα ατομικής ταυτότητας, ενδοοικογενειακής δυναμικής, συγκρότησης διαφορετικών εθνικών ομάδων/κοινοτήτων, και της ευρύτερης πολιτικής κουλτούρας

Ο επιμελητής του αφιερώματος, Τζον Γκάρτενμπεργκ, καθώς και οι σκηνοθέτες Julie Talen και Abigail Child, θα βρεθούν στην Αθήνα για το 8ο ΦΠΚΑ.

O Τζον Γκάρτενμπεργκ είναι πρόεδρος της Gartenberg Media Enterprises (GME) μιας εταιρίας που αποκαθιστά και διανέμει συλλογές από κλασικές και avant-garde ταινίες, καθως και εκδοτικά και φωτογραφικά αρχεία. Ήταν curator στο κινηματογραφικό αρχείο του Museum of Modern Art (MOMA) της Νέας Υόρκης επί 18 χρόνια, ενώ δικό του πρότζεκτ είναι η αποκατάσταση των ταινιών του Άντυ Γουόρχολ.
Ο Πειραματικός Κινηματογράφος της Άμπιγκεϊλ Τσάιλντ
Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Άμπιγκεϊλ Τσάιλντ, ποιήτρια, σεναριογράφος και σκηνοθέτιδα πειραματικών ταινιών από την δεκαετία του ’70, με περισσότερες από τριάντα ταινίες, βίντεο και installations, συμπεριλαμβάνεται επίσης στης φετινή διοργάνωση. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε πολυάριθμα φεστιβάλ και μουσεία ανά τον κόσμο. 
Η Άμπιγκεϊλ Τσάιλντ θα έρθει στην Αθήνα για το 8ο ΦΠΚΑ
Οι ταινίες του αφιερώματος Πρόγραμμα No #1 - The Subversive Body (78’)
Perils (1986, 5΄), Covert Action (1984, 10΄), Mayhem (1987, 20΄), Mirror World (2006, 14΄), Vis � Vis 2013, 24΄), If I Can Sing a Song about Ligatures (2009, 5΄)
Πρόγραμμα #2 - The Suburban Trilogy (73’) 
Cake and Steak (21΄), The Future Is Behind You, (21΄), Surf and Turf (30΄)
Πρόγραμμα #3 - Unbound (67)
Unbound (2013, 67΄)
Πρόγραμμα #4 - The Body Politic (52)
Prefaces (1981, 9΄), Mutiny (1983, 10΄), Mercy (1989, 10΄), To And No Fro. (2005, 4.5΄), Surface Noise, (2000, 18΄)
Προκαλώντας το παρόν: Τέσσερις Γερμανοί σκηνοθέτες της νέας γενιάς
Ταινίες των Jessica Krummacher, Timo Müller, Hannes Lang και Maximilian Linz, τεσσάρων γερμανών σκηνοθετών της νέας γενιάς, εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους, παρουσιάζει το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοπριακού Κινηματογράφου. 

Οι ταινίες του αφιερώματος Totem της Jessica Krummacher (2011, 86΄), 
Morscholz του Timo Müller (2008, 104΄), 
Peak του Hannes Lang (2011, 91΄) και Ich will mich nicht künstlich aufregen (Asta Upset) του Maximilian Linz (2014, 84΄)

Επίσης, στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο, στο οποίο ο σκηνοθέτης Maximilian Linz θα παρουσιάσει ντοκιμαντέρ των πρωτοπόρων του Oberhausen, του πασίγνωστου φεστιβάλ, που τη δεκαετία του ’60, υπήρξε το φυτώριο του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου. Θα παρουσιάσει επίσης και δικό του έργο. 
Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen

ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ (ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΑ + ΟΧΙ / 2 NARRATE OR NOT)
Σε επιμέλεια της Νίνας Βελιγράδη, περιλαμβάνει εννιά ταινίες παραγωγής 2013-2014. Το βραβείο του διαγωνιστικού τμήματος είναι 10.000 ευρώ σε υπηρεσίες post production από την εταιρεία AUTHORWAVE για την επόμενη ταινία του βραβευμένου.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ / FILM FRONTS
Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, σε επιμέλεια του Βασίλη Μπούρικα, ύστερα από την επιτυχημένο ντεμπούτο του πέρυσι. Το αθηναϊκό κοινό θα δει τέσσερις παραγωγές από την Ελλάδα, τη Νότιο Αφρική, το Μεξικό καθώς και μια συμπαραγωγή Καναδά-Λίβανου. Πρόκειται για ταινίες με εξαιρετικό ενδιαφέρον θεματικά, από την αρχαιολογία μέχρι την παγκοσμιοποίηση του καταναλωτισμού, που εναρμονίζονται απόλυτα με τους στόχους του συγκεκριμένου τμήματος να προλάβει ένα σινεμά διαφορετικό, αλλά όχι απόμακρο, που παρατηρεί, αλληλεπιδρά και, αναπόφευκτα, επηρεάζει την ευρύτερη κινηματογραφική γλώσσα.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ / GREEK CINEMA
Αφιέρωμα στη Φρίντα Λιάππα
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από τον θάνατο της Φρίντας Λιάππα τον ερχόμενο Νοέμβριο, το Φεστιβάλ αποδίδει φόρο τιμής στη σημαντική ελληνίδα δημιουργό. 

Οι ταινίες του αφιερώματος είναι: Μετά 40 μέρες (1972, 20΄), 
Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις (1977, 45΄), 
Απεταξάμην (1980, 25΄), 
Οι δρόμοι της αγάπης είναι νυχτερινοί (1981, 90΄), 
Ήταν ένας ήσυχος θάνατος (1986, 88΄), 
Τα χρόνια της μεγάλης ζέστης (1991, 104΄)
Αφιέρωμα στον Γιάννη Οικονομίδη
Το πρώτο πλήρες αφιέρωμα στον Γιάννη Οικονομίδη, έναν δημιουργό ο οποίος, για πολλούς άνοιξε το δρόμο για μια νέα σελίδα στο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο με τοΣπιρτόκουτο το 2003. 

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα πραγματοποιηθεί και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Ταινίας περιήγησις με φωτογραφίες της Άννας Μαρίας Χατζηστεφάνου από τα γυρίσματα της ταινίαςΤο μικρό ψάρι. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πωλείται και η αντίστοιχη έκδοση με τις φωτογραφίες με τίτλο «Ταινίας Περιήγησις – Το μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη» από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη.
Εγκαίνια έκθεσης: 11 Νοεμβρίου
Χώρος: Μουσείο Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 
Οι ταινίες του αφιερώματος είναι: Καλημέρα νύχτα (1990, doc., 15΄), Σταδιακή βελτίωση του καιρού (1992, 20΄), 
Μόνο μυρίζοντας γιασεμί (1994, doc. 30΄), 
Η ζωή που θα ήθελες (1995, doc., 65΄), 
Σπιρτόκουτο (2003, 81΄), 
Η Ψυχή στο Στόμα (2006, 111΄), Μαχαιροβγάλτης (2010, 108΄),
Το μικρό ψάρι (2014, 137΄)
Τα μπλουζ της μεταπολίτευσης
Η ελληνική μεταπολιτευτική αγωνία και η ανάγκη για αυτοπροσδιορισμό στα νέα δεδομένα, το οποίο επιμελείται η Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη, αναδεικνύεται στις ταινίες αυτού του προγράμματος, οι οποίες παρήχθησαν μεταξύ των ετών 1976-1979 και αναδεικνύουν το υπαρξιακό άγχος και την ανασκαφή της μνήμης ή την προσαρμογή στο υπέροχο αλλά βίαιο πρόσωπο της Αθήνας. 
Οι ταινίες του αφιερώματος είναι: Παρασκευή με Δευτέρα του Βασίλη Βαφέα (1975, μ.μ.), 
Η σκοτεινή καταγραφή μιας ηλιογραφίας του Δημήτρη Δημογεροντάκη (1978), Περιπλάνηση του Χριστόφορου Χριστοφή (1979), 
Το άλλο γράμμα του Λάμπρου Λιαρόπουλου (1976, 71), 
Η καγκελόπορτα του Δημήτρη Μακρή (1978)

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ 

Φιλοξενούνται οι εξής ταινίες
From what is before του Lav Diaz (Φιλιππίνες, 2014, 338΄). 
Το αριστούργημα που δικαιωματικά κέρδισε τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στο φετινό φεστιβάλ του Λοκάρνο.
Iranian του Mehran Tamadon (Γαλλία-Ελβετία, 2014, 105΄). 
Μια πολιτική ταινία που διαχειρίζεται ζητήματα θρησκευτικής και εθνικής πίστης, καθώς και οικογενειακών δεσμών, και έφυγε με το πρώτο βραβείο από το διεθνές διαγωνιστικό του φεστιβάλ Cinéma du Réel.
The Filmballad of Mamadada των Lily Benson & Cassandra (ΗΠΑ, 2013, 80΄). 
Ένα ζωηρό κινηματογραφικό κολάζ δουλεμένο από περισσότερους από πενήντα καλλιτέχνες, οι οποίοι αποκαλύπτουν την συναρπαστική ζωή της Elsa von Freytag-Loringhoven, πρωτοπόρου του Ντανταϊσμού (Dada) και του φεμινιστικού κινήματος, αλλά και μιας γυναίκας-αίνιγμα του 20ου αιώνα.
Κοντραμπάντο – Μια ταινία για τη Μέλπω Αξιώτη της Βουβούλας Σκούρα (Ελλάδα, 2014). 
Ένας Λαβύρινθος της ιστορίας και της έκφρασης της σπουδαίας ελληνίδας λογοτέχνιδας, η οποία άφησε πίσω της ένα πολυσύνθετο έργο της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.
CARTE BLANCHE ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ - Ο γνωστός σκηνοθέτης διαλέγει ταινίες για το Φεστιβάλ. Είναι τα παρακάτω ντοκιμαντέρ
La Deutsche Vita των Alessandro Cassigoli και Tania Masi (Ιταλία, 2014, doc., 61΄). Τι σημαίνει για τους Ιταλούς το να ζουν στο Βερολίνο; Ένα ντοκιμαντέρ με έντονα κωμικά στοιχεία που όμως σου σφίγγει την καρδιά.
Family Instict του Andris Gauja (Λετονία, 2010, doc. 61΄). Μια οικογένεια προσπαθεί να επιβιώσει στο περιθώριο, σ’ ένα χωριό της Λετονίας. Ένα ντοκιμαντέρ για το κοινωνικό ταμπού της αιμομιξίας και την καταπάτηση των θρησκευτικών επιταγών που τραβάει τόσο πολύ τα όρια των πιθανοτήτων ώστε σε κάποιες σκηνές ο θεατής να μην πιστεύει στα μάτια του.

SOME LIKE IT SHORT 
Η μικρού μήκους ταινία δεν είναι μόνο το πρώτο βήμα για τη μεγάλου μήκους ταινία αλλά και μια αυθύπαρκτη κινηματογραφική φόρμα. Φέτος, σε επιμέλεια Νίνας Βελιγράδη, φιλοξενεί μικρού μήκους ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, όλες παραγωγής 2013-2014. 

ΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ
Οι σκηνοθέτες που θα έρθουν στην Αθήνα ως προσκεκλημένοι της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, για να παρευρεθούν στο 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, είναι οι ακόλουθοι: Λεός Καράξ, Τζον Γκάρτενμπεργκ, Julie Talen και Abigail Child

To 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

in.gr

Σχετικά Άρθρα

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Άλσος Βεΐκου

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου ανεβαίνει απόψε στη σκηνή του θεάτρου του Άλσους Βεΐκου με τους boğaz musique για μία συναυλία με ελεύθερη είσοδο...

«Έφυγε» ο γιος του Χάρρυ Κλυνν, Νίκος Τριανταφυλλίδης

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 49 ετών ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης, ο γιος του Χάρρυ Κλυν και της χορεύτριας Χαρίκλειας Μακρή...

Προβολή της ταινίας «Δύο Καπνισμένες Κάνες»

Προβάλλεται στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου στέγ★.Μάθετε πότε & πως...