Ποιες οι δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ , , Updated

Το «τζάμπα» ζει και ο δωρεάν πολιτισμός εξαπλώνεται τα τελευταία χρόνια. Δεν ήταν λίγες οι ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που με ελεύθερη είσοδο άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες τους σε άπορους, άστεγους και ανέργους. Παραστάσεις, συναυλίες και εικαστικά έχουν βγει σε μεγάλο βαθμό από το «γύψο» του απρόσιτου, ενώ την ίδια στιγμή διατίθενται συγκεκριμένης τιμής εισιτήρια σε άνεργους και ΑΜΕΑ.

Ξεκινώντας από το φεστιβάλ Αθηνών, έχει εντάξει στην πλούσια ατζέντα του δωρεάν συναυλίες παραστάσεις και εικαστικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο «Ο Σαίξπηρ ζει στο καταφύγιο», ένας δραματικός και παραληρηματικός μονόλογος, τον οποίο ερμηνεύει Κώστας Μεσάρης, σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκούρτης και παίζεται 22 και 23 Ιουλίου στην Πειραιώς 260.

Στην «όχθη» των εικαστικών, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου Ιστορία Μηδέν δωρεάν μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου. Ελεύθερη είσοδο έχει και η εικαστική και ηχητική εγκατάσταση «Σε έναν βαθμό, η ιερότητα βρίσκεται στο βλέμμα του θεατή» των Στεφανία Στρούζα και Απόστολου Βασιλόπουλου που παρουσιάζεται μέχρι τις 31 Ιουλίου. Χωρίς να πληρώσει κανείς κάποιο αντίτιμο μπορεί να επισκεφτεί τη δουλειά του φωτογράφου Πάτροκλου Σκαφίδα μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής της πολιτικής, η Εθνική Λυρική Σκηνή είχε προσφέρει τον Ιούνιο 1500 θέσεις δωρεάν σε ανέργους, στη Γενική Δοκιμή της όπερας του Μότσαρτ Ντον Τζοβάνι στο Ηρώδειο.

Ιδιωτικές πρωτοβουλίες που «αγκαλιάζουν» το δωρεάν

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών είχε αγκαλιάσει με εκδηλώσεις της ανέργους καλλιεργώντας με φτηνά εισιτήρια και δωρεάν εισόδους την αίσθηση του οικείου και απομυθοποιώντας, παράλληλα, τον «βαρύ» μανδύα που συχνά πέφτει πάνω από την τέχνη. Δεν ήταν λίγες οι διαλέξεις που είχαν «απελευθερωθεί» από εισιτήρια όπως και οι δράσεις για το καβαφικό έργο.

Η έκθεση-καταγραφή της ελληνικής graffiti & street art σκηνής, όπως αυτή αποτυπώνεται σήμερα στους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων της Ελλάδας, είναι επίσης δωρεάν από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ακόμη ο οπτικοακουστικός περίπατος στον Νέο Κόσμο, που είχε διοργανώσει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, και ανέδειξε το ετερόκλητο στοιχείο της περιοχής.

Ο δωρεάν χαρακτήρας έχει ιδιωτική, αλλά και δημόσια πρωτοβουλία. Για δεύτερη χρονιά η θεατρική ομάδα «Αυτόνομοι» ανεβάζει μέχρι τις 18 Ιουλίου την ανατρεπτική κοινωνικοπολιτική μαύρη κωμωδία «Απ τα κάγκελα βγαλμένοι», ενώ συμμετέχει και σε μεγάλα φεστιβάλ.Να σημειωθεί ότι δεκάδες ιδιωτικά και δημόσια κτίσματα στην Αθήνα είχαν ανοίξει τον Απρίλιο τις πύλες τους αναδεικνύοντας την πολιτιστική σημασία της πόλης και εισάγοντας το κοινό σε ένα σκεπτικό διατήρησης και εκτίμησης, μέσα από τη διεθνή μη κερδοσκοπική εταιρεία «Open House».

Επιδίωξή του ήταν να δώσει «βήμα» στους πολίτες για να εκφράζουν τις απόψεις τους, όπως και ο ανοιχτός διάλογος με αρχιτέκτονες και δημόσιους φορείς. Το «Open House» αναμένεται να «έρθει» τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη.

Πολιτιστική «ανάσταση» στο μετρόΤον τελευταίο καιρό, παραστάσεις του δρόμου, στο μετρό γίνονται όλο και πιο πολύ της μόδας. Την Πέμπτη 3 Ιουλίου, μάλιστα, ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα, καταλήφθηκε από τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη που με ιέρεια την Εβελίνα Παπούλια και σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, περιοδεύουν από τις 19 Ιουλίου ανά την Ελλάδα. Βασισμένη η ομάδα σε ένα χορικό της παράστασης, άφησε τουρίστες και επιβάτες έκπληκτους, ενώ επικράτησε για λίγο η γλυκιά γεύση του ενθουσιασμού.

Γίνεται προσπάθεια ώστε ο πολιτισμός να μην είναι προνόμιο των ολίγων. Όλο και περισσότερες ιδιωτικές δράσεις καλλιεργούν την ταυτότητα του προσιτού συχνά χωρίς την κοινοτική αρωγή, ενώ ενδιαφέρον θα έχει ο χαρακτήρας των εκδηλώσεων του υπό κατασκευή κέντρου πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ακόμη, με την ολοκλήρωση του Rethink Athens, μέσα στο κλίμα μιας καθολικής μεταρρύθμισης, σημασία θα έχει εάν ο πολιτισμός θα «ανοίξει» την πόρτα του στους άστεγους και εάν η ενδεχόμενη δημιουργία νέων χώρων θα ενισχύσει το δωρεάν πολιτιστικό «πρόσημο».

πηγή: Ελισάβετ Σταμοπούλου, in.gr

Σχετικά Άρθρα

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Άλσος Βεΐκου

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου ανεβαίνει απόψε στη σκηνή του θεάτρου του Άλσους Βεΐκου με τους boğaz musique για μία συναυλία με ελεύθερη είσοδο...

«Έφυγε» ο γιος του Χάρρυ Κλυνν, Νίκος Τριανταφυλλίδης

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 49 ετών ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης, ο γιος του Χάρρυ Κλυν και της χορεύτριας Χαρίκλειας Μακρή...

Προβολή της ταινίας «Δύο Καπνισμένες Κάνες»

Προβάλλεται στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου στέγ★.Μάθετε πότε & πως...