Νέο λεξικό από τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ,

Το νέο λεξικό του το “Λεξικό των Δυσκολιών και των Λαθών στη Χρήση της Ελληνικής” παρουσίασε σήμερα ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Λέγοντας χαρακτηριστικά τη φράση “ότι αυτό το λεξικό δεν είναι για το ράφι αλλά για το τραπέζι και δίπλα από το κρεβάτι” ο καθηγητής εστίασε στην καθημερινή χρησιμότητά του ως “γλωσσικό σύμβουλο” παρέχοντας έγκυρες και κατανοητές συμβουλές.

Ο κ. Μπαμπινιώτης συνέστησε να κάνουν όλοι χρήση του λεξικού, καθώς συγκεντρώνει σε 5500 λήμματα-παρατηρήσεις τα πιο συχνά λάθη στη χρήση της γλώσσας και τις κυριότερες δυσκολίες στην επιλογή λέξης, γραμματικού τύπου ορθογραφίας ή σύνταξης και παρέχει συμβουλές για ορθότερες γλωσσικές επιλογές σε περιπτώσεις που εγείρουν αμφιβολίες και ερωτηματικά.
Τα λάθη και οι δυσκολίες δίδονται με τη μορφή λημμάτων , κάτι που διευκολύνει την ανεύρεση της πληροφορίας . Επίσης, εμπεριέχονται 180 εκτενή συνθετικά σχόλια που αναλύουν γλωσσικά φαινόμενα που προκαλούν δυσκολία στον ομιλητή . Στα σχόλια αυτά παραπέμπονται και όλες οι λέξεις ή παραδείγματα λέξεων που παρουσιάζουν ανάλογη δυσκολία .

Με εύληπτο τρόπο αξιοποιούνται οι μέθοδοι και τα δεδομένα της γλωσσικής επιστήμης, ώστε να εξηγούνται απλά και να ερμηνεύονται έγκυρα οι γλωσσικές δυσκολίες και τα γραμματικά φαινόμενα.

Πλήθος παραδειγμάτων χρήσης, εποπτικών πινάκων ( με τους γραμματικούς τύπους που δυσκολεύουν τον ομιλητή ) και συστηματικών παραπομπών βοηθούν τον χρήστη στην ανεύρεση και κατανόηση της ζητούμενης πληροφορίας.

Όπως ειπώθηκε και στη συνέντευξη “είναι ένα λεξικό το οποίο όπου το ανοίξεις έχεις κάτι να μάθεις”, όπως “ποιο είναι το σωστό της τρόικας ή της τρόικα” , “γιατί Μετσόβιο με -ι- αλλά Αριστοτέλειο με -ει-” και άλλα πολλά.

Σχετικά Άρθρα

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Άλσος Βεΐκου

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου ανεβαίνει απόψε στη σκηνή του θεάτρου του Άλσους Βεΐκου με τους boğaz musique για μία συναυλία με ελεύθερη είσοδο...

«Έφυγε» ο γιος του Χάρρυ Κλυνν, Νίκος Τριανταφυλλίδης

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 49 ετών ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης, ο γιος του Χάρρυ Κλυν και της χορεύτριας Χαρίκλειας Μακρή...

Προβολή της ταινίας «Δύο Καπνισμένες Κάνες»

Προβάλλεται στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου στέγ★.Μάθετε πότε & πως...