Το Δημοτικό Θέατρο θα ξαναλειτουργήσει

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ,

H προγραμματική σύμβαση για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, που προβλέπει την επαναλειτουργία και χρηματοδότησή του και αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες μεταξύ του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού, του δήμου και της Περιφέρειας Αττικής, εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι το έργο ανακαίνισης και αποκατάστασης του κτιρίου, αναμένεται να παραδοθεί από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού σε περίπου ένα μήνα, ενώ δήλωσε ανοιχτός σε κάθε δημιουργική πρόταση που αφορά τη λειτουργία του δημοτικού θεάτρου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αναφορικά με το χρόνο των εγκαινίων, ο κ. Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι ο δήμος θα προσπαθήσει να είναι οργανωτικά και οικονομικά έτοιμος με το που θα παραδοθεί το έργο.

Η ισχύς της προγραμματικής σύμβασης που είναι για 10 χρόνια και προβλέπει χρηματοδότηση του θεάτρου από το υπουργείο Πολιτισμού με 500.000 ευρώ, την Περιφέρεια Αττικής με 250.000 αλλά και με το υπόλοιπο ποσό από τον δήμο, θα παρακολουθείται από επταμελή επιτροπής που θα εγκρίνει το ετήσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τον ετήσιο απολογισμό.

Η επταμελής επιτροπή, αποτελείται από δύο εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας, από έναν εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής, από δύο εκπροσώπους του δήμου Πειραιά, εκ των οποίων ο ένας θα εκτελεί χρέη προέδρου και από δύο εκπροσώπους του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝ) του δήμου.

Ο χώρος του δημοτικού θεάτρου ιδιοκτησιακά ανήκει στον δήμο Πειραιά, ο οποίος εκχωρεί τη χρήση του στον ΟΠΑΝ (Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας), ο οποίος θα επιλέγει τον καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου για δύο χρόνια με τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου.

Η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή διακόπτεται στην περίπτωση που διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΝ αλλά και η επταμελής επιτροπή απορρίψουν αιτιολογημένα τον ετήσιο απολογισμό του θεάτρου.

Ο δήμος Πειραιά διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το Δημοτικό Θέατρο σε ημέρες και ώρες κατά τις οποίες δεν παρεμποδίζεται η λειτουργία του και η υλοποίηση του προγράμματός του.

Πέραν των οικονομικών υποχρεώσεων, ο δήμος Πειραιά έχει την ευθύνη της άμεσης εποπτείας του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του θεάτρου.

Τις προτάσεις της για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα το δημοτικό θέατρο Πειραιά, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου η δημοτική κίνηση το «Λιμάνι της Αγωνίας» στην οποία παραβρέθηκαν οι βουλευτές Α' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση.

Το δημοτικό θέατρο Πειραιά, είναι ένα θέατρο του 19ο αιώνα με μεγάλη πολιτιστική αξία και με την επαναλειτουργία του χρειάζεται να αποκτήσει αυτονομία ευλεξία εξωστρέφεια και στίγμα καλλιτεχνικό, δήλωσε το μέλος της δημοτικής παράταξης «Λιμάνι της Αγωνίας» Αγγελική Φωτοπούλου. Προσέθεσε ότι, το δημοτικό θέατρο Πειραιά πρέπει να στηρίζεται στην πρωτότυπη δημιουργία, να απαρτίζεται από καλλιτέχνες με όραμα και να προστατεύεται από ιδεολογικές και γραφειοκρατικές παρεμβάσεις ενώ θα πρέπει να διεκδικήσει το μεγάλο κοινό.

Η δημοτική σύμβουλος Μαρία Σταθάκη αφού ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την αποκατάσταση του θεάτρου, έκανε λόγο για ανάγκη συμπλήρωσης του περιεχομένου της προγραμματικής σύμβασης, προκειμένου, όπως είπε, το θέατρο να μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και να μη ζήσει απαξιωμένο λόγω κακών επιλογών, όπως έγινε με παλαιότερες δημαρχιακές θητείες.

«Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να δούμε τις προοπτικές του θεάτρου, ανεξάρτητα ποιος κάθεται στην καρέκλα του δημάρχου» επισήμανε η κ. Σταθάκη, τονίζοντας ότι ο ΟΠΑΝ, που έχει την ευθύνη λειτουργίας του, θα πρέπει να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και να διευρύνει τον ορίζοντά προκειμένου να μπορέσει να έχει επάξιο ρόλο σε αυτό.

Δεν είμαι ειδικός για το πως μπορεί να λειτουργήσει ένα θέατρο, ωστόσο καλώ όλους τους εμπλεκόμενους με τη λειτουργία του δημοτικού Θεάτρου Πειραιά να ενισχύσουν τη συζήτηση, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει καλύτερα και πιο σωστά, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, ο οποίος έκανε λόγο για κενά και ασάφειες των άρθρων στην εν λόγω προγραμματική σύμβαση που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο.

Από την πλευρά της, η βουλευτής Α' Πειραιά της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση ανέφερε ότι η αναβίωση του δημοτικού θεάτρου είναι πάρα πολύ σημαντική για τη λειτουργία της πόλης, όχι μόνο στα ζητήματα του πολιτισμού, αλλά και σε αυτά που αφορούν τη συνοχή και την επαναδραστηριοποίηση της πόλης σε διάφορες λειτουργίες. Τόνισε ότι, κατά τη γνώμη της, θα έπρεπε να υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία- πλαίσιο, που να ορίζει όλες τις λεπτομέρειες λειτουργίας του θεάτρου, ενώ χαιρέτισε την παράδοση αυτού του μεγάλου έργου.

Σχετικά Άρθρα

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Άλσος Βεΐκου

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου ανεβαίνει απόψε στη σκηνή του θεάτρου του Άλσους Βεΐκου με τους boğaz musique για μία συναυλία με ελεύθερη είσοδο...

«Έφυγε» ο γιος του Χάρρυ Κλυνν, Νίκος Τριανταφυλλίδης

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 49 ετών ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης, ο γιος του Χάρρυ Κλυν και της χορεύτριας Χαρίκλειας Μακρή...

Προβολή της ταινίας «Δύο Καπνισμένες Κάνες»

Προβάλλεται στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου στέγ★.Μάθετε πότε & πως...