Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στην Δράμα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ,


Η μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στη Δράμα ξεκίνησε. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους διαρκεί έως τις 21 Σεπτεμβρίου και θα προβληθούν 213 ταινίες από 47 χώρες.

Στην Δράμα θα προβληθούν φέτος 39 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους από τις 184 που υποβλήθηκαν στο Διαγωνιστικό Τμήμα: συμμετοχή ρεκόρ αν λάβει κανείς υπ' όψιν την οικονομική δυσπραγία που δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον για τον πολιτισμό.

Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται είναι ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές: μόνο τέσσερις από τις ελληνικές συμμετοχές αποτελούν παραγωγή του προγράμματος Μικροφίλμ της ΕΡΤ και μόλις μία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η οικονομική κρίση «πρωταγωνιστεί» στις ταινίες μιας μεγάλης μερίδας δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, έξαρση του εθνικισμού, ρατσιστικά εγκλήματα, χρέη και κατασχέσεις, αυτοκτονίες, διαδηλώσεις, ΜΑΤ, μετανάστευση,εργασιακή εκμετάλλευση. Σταθερή θεματική οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία, ομοφυλοφιλία), χωρίς να λείπουν και οι εκπλήξεις (για παράδειγμα η ταινία με ηρωίδα μια μεταγλωσσική κωφή).

Φέτος είναι η χρονιά των γυναικών, αφού υπογράφουν (ή συνυπογράφουν) ταινίες 19 σκηνοθέτριες -ανάμεσά τους και παλιές γνώριμοι του φεστιβάλ.

Πολλοί είναι και οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Τους μικρομηκάδες εμπιστεύτηκαν οι Νικήτας Τσακίρογλου, Θεοδώρα Τζήμου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Ερρίκος Λίτσης, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Άκης Σακελλαρίου, Κόρα Καρβούνη, Ορφέας Αυγουστίδης, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.

«Οι νέοι κινηματογραφιστές παραμένουν στο κέντρο ενδιαφέροντος του Φεστιβάλ, που φροντίζουμε να είναι ένα προστατευτικό "κουκούλι" γι' αυτούς» δηλώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Αντώνης Παπαδόπουλος.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το διεθνές τμήμα του Φεστιβάλ, το οποίο φέτος συμπληρώνει 19 χρόνια ζωής. Σε αυτό θα προβληθούν 55 ταινίες από 47 χώρες (είχαν υποβληθεί 1.200 ταινίες).

Ξεχωρίζει το όνομα της Σοφίας Κλούγκε, κόρης του διάσημου, πολλάκις βραβευμένου στην Βενετία, γερμανού σκηνοθέτη Αλεξάντερ Κλούγκε, που αναμένεται να παρευρεθεί στην προβολή της ταινίας της Carrousel. Αλλά και αυτό του γνωστού ηθοποιού Λίαμ Κάνινγκχαμ (Game of Thrones, Τιτανομαχία) που πρωταγωνιστεί στην βρετανοϊρλανδική ταινία SLR του Στίβεν Φίνγκλετον.

Στα τέλη Οκτωβρίου το Φεστιβάλ μεταφέρεται στην Αθήνα. Και φέτος το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς και επιλεγμένα προγράμματα (ανάμεσά τους και οι βραβευμένες ταινίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου), θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας από 31 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου.

Σχετικά Άρθρα

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Άλσος Βεΐκου

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου ανεβαίνει απόψε στη σκηνή του θεάτρου του Άλσους Βεΐκου με τους boğaz musique για μία συναυλία με ελεύθερη είσοδο...

«Έφυγε» ο γιος του Χάρρυ Κλυνν, Νίκος Τριανταφυλλίδης

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 49 ετών ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης, ο γιος του Χάρρυ Κλυν και της χορεύτριας Χαρίκλειας Μακρή...

Προβολή της ταινίας «Δύο Καπνισμένες Κάνες»

Προβάλλεται στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου στέγ★.Μάθετε πότε & πως...