Παρούσα η Ελλάδα σε δύο σημαντικές αρχαιολογικές εκθέσεις στο εξωτερικό

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ,

Σε δύο μεγάλες αρχαιολογικές εκθέσεις του εξωτερικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία, πρόκειται να συμμετάσχει η Ελλάδα το 2014 με σημαντικά αρχαία έργα, που προέρχονται από μεγάλα μουσεία της χώρας. 

Η πρώτη έκθεση με τίτλο «Από την Ασσυρία στην Ιβηρία: Διασχίζοντας ηπείρους στην αυγή της Κλασικής Εποχής» θα πραγματοποιηθεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (15 Σεπτεμβρίου 2014 - 25 Ιανουαρίου 2015), ενώ η δεύτερη «Μεσόγειος: Ένας κοινός τόπος (10ος - 4ος αιώνας π.Χ.)» θα γίνει αρχικώς στο CaixaForum της Βαρκελώνης (27 Φεβρουαρίου-24 Ιουνίου 2014) και στη συνέχεια στο CaixaForum της Μαδρίτης (24 Ιουλίου 2014- 6 Ιανουαρίου 2015). 

Περισσότερα από 100 αρχαία ελληνικά αντικείμενα έτσι, θα ταξιδέψουν στα ξένα μουσεία, συγκεκριμένα 69 στην Νέα Υόρκη και 35 στην Ισπανία, λιγότερα πάντως από όσα ζητήθηκαν, καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν ενέκρινε τον δανεισμό αρκετών, λόγω της μοναδικότητάς τους ή της εύθραυστης κατάστασής τους. Αλλωστε ορισμένα βρίσκονται στον κατάλογο των «αμετακίνητων» έργων.
 
Η έκθεση στο ΜΕΤ αποτελεί το τρίτο και τελευταίο μέρος μιας τριλογίας, που άρχισε το 2003 με θέμα την τέχνη στις πρώτες πόλεις της ανθρωπότητας κατά την 3η π.Χ. χιλιετία, συνεχίσθηκε το 2008 για την τέχνη, την διπλωματία και το εμπόριο της 2ης π.Χ. χιλιετίας ενώ τώρα παρουσιάζεται η αρχή και η εξέλιξη της καλλιτεχνικής παράδοσης στον δυτικό κόσμο, η οποία, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό έχει ρίζες στην αλληλεπίδραση μεταξύ της Εγγύς Ανατολής και των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου στην αρχαιότητα. Πόσο επισημαίνεται εδώ ο καταλυτικός ρόλος της αρχαίας Ελλάδας είναι άγνωστο.

Οι ενότητες που αφορούν τον ελληνικό πολιτισμό είναι τα «Ελληνικά ιερά», η «Κρήτη» και η «Κύπρος» ενώ στις υπόλοιπες περιλαβαίνονται: «Η μετάβαση από την Εποχή του Χαλκού και η αυγή της Κλασικής Εποχής», «Ασσυρία», «Ουραρτού και Βορειοδυτικό Ιράν», «Συρο - Χετταίοι», «Εγγύς Ανατολή», «Φρυγία και Λυδία», «Ετρουσκικοί τάφοι», «Σαρδηνία», «Ιβηρία», «Βαβυλώνα» και «Ο Κύλινδρος του Κύρου».

Το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο και πολλά ακόμη μουσεία από 16 χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου, της Βόρειας Αφρικής και των ΗΠΑ συμμετέχουν με 400 περίπου έργα τέχνης ενώ από την Ελλάδα αναφέρονται το Εθνικό Αρχαιολογικό και τα αρχαιολογικά μουσεία Ηρακλείου, Σπάρτης, Ολυμπίας, Δελφών, Ερέτριας, Θήρας και Σάμου.
 
Η έκθεση «Μεσόγειος: Ένας κοινός τόπος (10ος-4ος αιώνας π.Χ.)» έχει θέμα την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογείου με σημείο αναφοράς τον ελληνικό πολιτισμό. Περιλαμβάνει τις ενότητες: «Ο μύθος της Ευρώπης», «Η ουράνια σφαίρα: Η αμφισβήτηση του ουράνιου κόσμου και η σχέση του με το γήινο κόσμο (7ος-4ος αιώνας π.Χ.)», «Η γήινη σφαίρα: Ο κοινός χώρος της πόλης (6ος-1ος αιώνας π.Χ.)» και «Ο άνθρωπος: Το πνεύμα και η έκφραση της λογικής - Όταν οι θεοί γίνονται άνθρωποι (4ος π. Χ. - 4ος μ. Χ.)».

Στο σύνολο θα εκτεθούν περί τα 250 έργα από μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία (Λούβρο, Βρετανικό, Βατικανό κ. α.) και φυσικά από ελληνικά.

Σχετικά Άρθρα

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Άλσος Βεΐκου

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου ανεβαίνει απόψε στη σκηνή του θεάτρου του Άλσους Βεΐκου με τους boğaz musique για μία συναυλία με ελεύθερη είσοδο...

«Έφυγε» ο γιος του Χάρρυ Κλυνν, Νίκος Τριανταφυλλίδης

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 49 ετών ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης, ο γιος του Χάρρυ Κλυν και της χορεύτριας Χαρίκλειας Μακρή...

Προβολή της ταινίας «Δύο Καπνισμένες Κάνες»

Προβάλλεται στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου στέγ★.Μάθετε πότε & πως...