Η ιστορία του χαρταετού και συμβουλές για την κατασκευή του

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ,

Ο πρώτος χαρταετός πέταξε στην Κίνα πριν από 2.400 χρόνια και ήταν φτιαγμένος από ξύλο. Οι λαοί της Ανατολής χρησιμοποιούσαν τους αετούς σε μαγικές τελετές, θρησκευτικές εκδηλώσεις και ενέργειες εξορκισμού του κακού. Πολλοί έγραφαν σε ένα μικρό χαρτί τα προβλήματα και τις αρρώστιες τους και τα άφηναν να πετάξουν μακριά.

Άλλοι έγραφαν τις ευχές τους και τις επιθυμίες τους και τις έστελναν στον ουρανό ώστε να μπορέσουν να εισακουστούν. Στο πέρασμα των χρόνων ο χαρταετός χρησιμοποιήθηκε και για στρατιωτικούς ή επιστημονικούς λόγους. Το 1880 ο Αυστραλός Hargrave σχεδίασε έναν τεράστιο αετό κατάλληλο για τις μετεωρολογικές παρατηρήσεις του. Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού, οι χαρταετοί χρησιμοποιήθηκαν για να σηκώνουν στρατιωτικούς παρατηρητές σε ύψος από όπου θα μπορούσαν να παρατηρήσουν τις κινήσεις των εχθρών. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου οι χαρταετοί χρησιμοποιήθηκαν σαν στόχοι βολής. Σταδιακά ο χαρταετός έγινε παιχνίδι των παιδιών, ταυτίστηκε με έθιμα, χάρισε ψυχαγωγία. Τότε προέκυψε και η ανάγκη καθιέρωσης ειδικού επαγγέλματος για την κατασκευή του. Οι Κινέζοι εξελίχθηκαν σε κορυφαίους δεξιοτέχνες του χαρταετού, ο οποίος, τελευταία, φτιάχνεται με ειδικά υλικά, για να χρησιμοποιείται και στα σπορ.

Το γνωρίζετε πολύ καλά ότι το πέταγμα του χαρταετού είναι έθιμο απόλυτα συνδεδεμένο με τα παιδιά. Μέρες ολόκληρες περιμένουν τη στιγμή που θα κρατήσουν το χαρταετό στα χέρια τους και θα ψάξουν να βρουν το κατάλληλο ύψωμα για να πάρουν φόρα και να τον αμολήσουν. Σκεφτείτε όμως πόσο μεγαλύτερη χαρά θα πάρουν αν τα βοηθήσετε να φτιάξουν μόνα τους τον αετό που θα πετάξουν φέτος. Εμείς θα σας δώσουμε μερικές απλές οδηγίες, που αν τις ακολουθήσετε προσεκτικά, ο αετός σας θα φτάσει πολύ πολύ ψηλά.

- Πάρτε τρία ξύλα και κόψτε τα όλα στο ίδιο μήκος (60- 80 εκατοστά). Δέστε τα με το σπάγκο στο κέντρο πολύ σφιχτά μεταξύ τους (το ένα πάνω στο άλλο). Αφήστε περίπου μισό μέτρο σπάγκου να κρέμεται.

- Στην άκρη του ενός ξύλου δέστε σφιχτά το συρματάκι (εάν δεν έχετε χρησιμοποιήστε σπάγκο).Περάστε το περιμετρικά στο σκελετό του χαρταετού δένοντάς το σφιχτά γύρω από κάθε ξυλαράκι, σε μια εγκοπή που θα κάνετε με ένα μαχαιράκι. Προσέξτε καθώς θα δένετε το σύρμα να διατηρούνται ίσες αποστάσεις ανάμεσα στα ξύλα ώστε στο τέλος να δημιουργηθεί ένα κανονικό εξάγωνο.

- Βάλτε το σκελετό πάνω στο χαρτί και κόψτε γύρω γύρω στην περίμετρο του εξαγώνου αφήνοντας ένα περιθώριο ως 5 εκατοστά.

- Τώρα είναι η στιγμή που μπορείτε να διακοσμήσετε ή να ζωγραφίσετε το χαρταετό σας, αρκεί να μην τον βαρύνετε πολύ.

- Αφού τον διακοσμήσετε, βάλτε ξανά το σκελετό πάνω στο χαρτί και διπλώστε τα περιθώρια προς τα μέσα αγκαλιάζοντας το σύρμα σαν
στρίφωμα. Κολλάτε με κόλλα ή ταινία.

- Σε δύο άκρα στερεώστε σπάγκο ώστε να δέσετε στη μέση του την ουρά του. Οι πλευρές που σχηματίζει ο σπάγκος προσέξτε να είναι ίσες με τις πλευρές του εξαγώνου.

- Η ουρά πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερη από το μήκος του χαρταετού, έτσι ώστε ο χαρταετός σας να μπορεί να πετάει τέλεια.

- Την ουρά θα τη φτιάξετε από εφημερίδες ή χρωματιστά χαρτιά μήκους περίπου 20 εκ. και θα τα δέσετε στο σπάγκο σε απόσταση 20 εκ. το ένα από το άλλο.

- Στα απέναντι άκρα από αυτά που δέσαμε την ουρά μας θα δέσουμε τα ζύγια. Εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί είναι το σημαντικότερο κομμάτι του αετού μας. Θα δέσετε 2 κομμάτια σπάγκου στα άκρα και το καθένα θα ενωθεί με το σπάγκο που αφήσαμε να κρέμεται στο κέντρο του αετού.
Τα ζύγια πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο. Στο σημείο της ένωσης δένουμε την καλούμπα μας.

- Αν παρά τις φιλότιμες προσπάθειές σας ο χαρταετός σας πέφτει, θα πρέπει να προσθέσετε ουρά ή να κουνήστε τα ζύγια για να αλλάξετε τη γωνία του αέρα. Τέλος, ίσως ο αέρας είναι πολύ δυνατός για το μοντέλο που έχετε κατασκευάσει, γι’ αυτό περιμένετε να κοπάσει και ξαναπροσπαθήστε.

Σχετικά Άρθρα

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Άλσος Βεΐκου

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου ανεβαίνει απόψε στη σκηνή του θεάτρου του Άλσους Βεΐκου με τους boğaz musique για μία συναυλία με ελεύθερη είσοδο...

«Έφυγε» ο γιος του Χάρρυ Κλυνν, Νίκος Τριανταφυλλίδης

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 49 ετών ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης, ο γιος του Χάρρυ Κλυν και της χορεύτριας Χαρίκλειας Μακρή...

Προβολή της ταινίας «Δύο Καπνισμένες Κάνες»

Προβάλλεται στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου στέγ★.Μάθετε πότε & πως...