Έκθεση φωτογραφίας «Η μετανάστευση τότε...»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ,

Στιγμιότυπα από την καθημερινότητα των Ελλήνων μεταναστών στη γερμανική πόλη του Ντέλμενχορστ τη δεκαετία του '60 όπως τα φωτογράφισαν οι ίδιοι, φιλοξενούνται στην έκθεση «Η μετανάστευση τότε...», που εγκαινιάστηκε απόψε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ.

Τα δεκάδες ασπρόμαυρα φωτογραφικά καρέ, όπως τονίστηκε, μπορεί να μην έχουν εκείνα ποιοτικά εχέγγυα μιας καλλιτεχνικής φωτογραφίας, αλλά έχουν το αυθεντικό κάδρο της ψυχής του Έλληνα μετανάστη. Αποτυπώνουν την καθημερινότητα των μεταναστών, από τη δουλειά στα εργοστάσια, τις στενάχωρες συνθήκες στέγασης στη νέα πατρίδα, τις εκδρομές στις γύρω περιοχές, το ταξίδι στην Ελλάδα για διακοπές, τις στιγμές χαρές με τα χορευτικά συγκροτήματα και τα σύμβολα κύρους, όπως τα αυτοκίνητα, οι τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα που έδειχναν ότι ορισμένοι από αυτούς “τα κατάφεραν”.

Στην επικαιρότητα που έχει και πάλι η μετανάστευση για τους Έλληνες αναφέρθηκε ο αναπληρωτής γενικός πρόξενος της Γερμανίας, Κλάους Μπόρμαν. «Χαιρόμαστε όταν βρίσκουν οι Έλληνες δουλειά στη Γερμανία, ωστόσο στόχος μας είναι να αποκατασταθούν τα πράγματα στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν για να βρίσκουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τη δουλειά που τους αρμόζει», επισήμανε.

Πρόσθεσε, δε ότι οι Έλληνες μετανάστες της δεκαετίας του '60 εντάχθηκαν στη γερμανική κοινωνία, αλλά κατόρθωσαν να διατηρήσουν την ταυτότητα τους.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από Τελλόγλειο, τον Ελληνο – Γερμανικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Dialogos» και τελεί υπό την αιγίδα του γενικού προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ διαρκέσει μέχρι τις 6 Μαρτίου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση των εγκαινίων απηύθυναν, ο πρόεδρος του Τελλόγλειου, πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, η γενική γραμματέας Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά και τα μέλη του «Διαλόγου» Πούντιγκαμ Χάρτμουντ και Σταμάτης Καραμούζης.

Σχετικά Άρθρα

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Άλσος Βεΐκου

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου ανεβαίνει απόψε στη σκηνή του θεάτρου του Άλσους Βεΐκου με τους boğaz musique για μία συναυλία με ελεύθερη είσοδο...

«Έφυγε» ο γιος του Χάρρυ Κλυνν, Νίκος Τριανταφυλλίδης

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 49 ετών ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης, ο γιος του Χάρρυ Κλυν και της χορεύτριας Χαρίκλειας Μακρή...

Προβολή της ταινίας «Δύο Καπνισμένες Κάνες»

Προβάλλεται στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου στέγ★.Μάθετε πότε & πως...