Έκτακτο EUROGROUP την Τετάρτη για την Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ,

Έκτακτο Eurogroup για τις 11 Φεβρουαρίου ορίστηκε για την Ελλάδα, μια μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών-μελών, ενώ έως αργά χθες το βράδυ εξελισσόταν το EuroWorking Group, όπου συμμετέχουν οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες των 19 υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στόχος της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup είναι να εξεταστούν οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι οι ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής, στην ατζέντα της οποίας βρίσκεται μεν το θέμα της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, αλλά η προσοχή θα πέσει στον νέο Έλληνα πρωθυπουργό και θα γίνει συζήτηση σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κρίνουν αναγκαία άλλη μία συνάντηση σε επίπεδο Eurogroup, σε περίπτωση «ατυχήματος», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε απόφαση αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από μια σειρά Κοινοβουλίων (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία κ.λπ.), μια απόφαση που δεν μπορεί να γίνει τελευταία στιγμή καθώς τηρούνται διαδικασίες μερικών ημερών.

 Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των διμερών επαφών της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους διεθνείς εταίρους της χώρας, που κλείνει με τη συνάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών, η επόμενη πράξη του «δράματος» θα παιχθεί πλέον στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Από ελληνικής πλευράς κέρδος μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δέχθηκαν να εξετάσουν θεσμικά τις προτάσεις που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τις οποίες θα συζητήσουν εν συνεχεία στα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πέτυχε να υψώσει ανάστημα και να δείξει σε όσους στήριξαν τους γερμανικούς σχεδιασμούς ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια φιλόδοξη ελληνική κυβέρνηση για να αλλάξει ρότα η ΕΕ.

Στο τραπέζι όμως υπάρχουν ακόμα παίχτες που δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους και που η στάση τους μπορεί να καθορίσει πολλά. Αυτοί δεν είναι ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλάντιμιρ Πούτιν που απλώς ρίζουν για τις σφαίρες επιρροής και επιθυμούν να υπενθυμίζουν την παρουσία τους στην Άνγκελα Μέρκελ ακόμα και όταν αυτή παίζει στο δικό της γήπεδο, την Ευρωζώνη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει ακόμα σιωπηρό αποφεύγοντας ακόμα και να πάρει θέσει στα όσα έχουν διανοιχθεί μέχρι τώρα, επισημαίνοντας με νήμα ότι πρώτα θα μελετήσει τις ελληνικές προτάσεις και εν συνεχεία θα τοποθετηθεί. Αυτό διαμήνυσε ούτως ή άλλως και ο Πολ Τόμσεν στον Γιάννη Βαρουφάκη.

sofokleousin.GR

Σχετικά Άρθρα

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αλέξανδρος Βέλιος:

Δείτε τη συγκλονιστική τελευταία πράξη του...(VIDEO)

Ειδικοί: Είναι ασταμάτητο το υποβρύχιο του Πούτιν - Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ελπίδα

Εφιάλτης για την Δύση έχει γίνει η όλο και αυξανόμενη ισχύς των ρωσικών όπλων και ειδικά των υποβρυχίων της Ρωσίας...

Κως: Έφθασαν με φουσκωτά 128 πρόσφυγες και μετανάστες

Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο νησί της Κω από τα απέναντι τουρκικά παράλια...