Αύξηση του αριθμού των μισθωτών για το 2014

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ,

Κατά 159.729 άτομα (ετήσια αύξηση 11,65%) αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των μισθωτών εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η αύξηση φανερώνει σ’ έναν βαθμό την ενδυνάμωση της μισθωτής εργασίας ενώ αποτυπώνει και την υποχρεωτική δήλωση υπό την απειλή των προστίμων των εργαζόμενων που δούλευαν ανασφάλιστοι.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ που κλείνει ενάμισι χρόνο λειτουργίας στην καταγραφή του 2013 ως μισθωτοί εμφανίζονταν 1.371.450 άτομα ενώ φέτος, το 2014, ο αριθμός των μισθωτών έφτασε τα 1.531.179 άτομα, αυξημένος κατά 159.729 άτομα σε σχέση με πέρυσι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η παρατήρηση ότι η συνολική μηνιαία δαπάνη για μισθούς και ημερομίσθια ανέρχεται φέτος σε 1.595.727.438,73 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ (5,35%) μηνιαίως σε σχέση με πέρυσι που ήταν 1.514.645.824,22 ευρώ.

Σύμφωνα με την περσινή καταγραφή του 2013, ο αριθμός των επιχειρήσεων στην Ελλάδα που απασχολούσαν έστω και ένα μισθωτό εργαζόμενο ήταν 196.695. Φέτος, το 2014, αυξήθηκαν στις 214.409 (αύξηση 9%). Δημιουργήθηκαν, δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο 17.714 νέες επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο.

Το 89,6% από αυτές τις επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές, καθώς απασχολούν έως 10 εργαζομένους. Το 45,5%, δηλαδή περίπου οι μισές επιχειρήσεις της χώρας δραστηριοποιούνται στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο και τις υπηρεσίες εστίασης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης σχολιάζοντας τα ετήσια αποτελέσματα της «ΕΡΓΑΝΗΣ»:

«Αυτή η ετήσια αύξηση της μισθωτής απασχόλησης συνιστά το πιο αισιόδοξο και ενθαρρυντικό στοιχείο της φετινής καταγραφής, απόρροια της επανεκκίνησης της οικονομίας αλλά και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για ένα στοιχείο που το έχουμε διαθέσιμο για πρώτη φορά και αντανακλά, όπως προανέφερα, τη σταδιακή επέκταση και ενδυνάμωση της μισθωτής εργασίας στη χώρα μας. Τα συμπεράσματα, λοιπόν, πιστοποιούν ότι η μισθωτή απασχόληση στην Ελλάδα «ξαναζωντανεύει», επιδεικνύοντας ένα πρωτόγνωρο δυναμισμό. Συμβάλλοντας έτσι στην εξομάλυνση της αγοράς εργασίας και τη σταδιακή μείωση της ανεργίας. Κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από τη θετική εξέλιξη των μηνιαίων ροών του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» όσο και από τις άλλες πηγές δεδομένων της αγοράς εργασίας, όπως η ΕΛΣΤΑΤ και ο ΟΑΕΔ».

protothema.gr

Σχετικά Άρθρα

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αλέξανδρος Βέλιος:

Δείτε τη συγκλονιστική τελευταία πράξη του...(VIDEO)

Ειδικοί: Είναι ασταμάτητο το υποβρύχιο του Πούτιν - Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ελπίδα

Εφιάλτης για την Δύση έχει γίνει η όλο και αυξανόμενη ισχύς των ρωσικών όπλων και ειδικά των υποβρυχίων της Ρωσίας...

Κως: Έφθασαν με φουσκωτά 128 πρόσφυγες και μετανάστες

Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο νησί της Κω από τα απέναντι τουρκικά παράλια...