«Προληπτικά» μέτρα για το 2015 εισηγήθηκε στην τρόικα η κυβέρνηση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ,

Επιβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει στην τρόικα μέτρα για την κάλυψη ενδεχόμενου δημοσιονομικού κενού του 2015, ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως τα μέτρα αυτά εντοπίζονται «προληπτικά», καθώς θα ενεργοποιηθούν μόνον εάν επαληθευτούν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της τρόικας.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη αναγνωρίσει μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ που θα εφαρμοσθούν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και για να κάμψει τις αντιδράσεις των δανειστών συνένεσε και σε πρόσθετες παρεμβάσεις 1 δισ. ευρώ, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν εάν διαπιστωθεί τον Ιούλιο του 2015 η ύπαρξη αντίστοιχου δημοσιονομικού κενού στο προϋπολογισμό.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενα σήμερα στο ζήτημα ξεκαθάρισαν σήμερα Τρίτη 2/12 πως η κυβέρνηση δεν πρότεινε νέα δημοσιονομικά μέτρα στην τρόικα για να καλύψει πιθανό κενό του προϋπολογισμού.

Όπως τονίζουν η τρόικα συνεχίζει να ζητά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θεωρώντας ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια οι προβλέψεις της επαληθεύτηκαν, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό.

«Αυτή είναι η σημαντικότερη διαφορά μας στη διαπραγμάτευση» σημειώνουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και ξεκαθαρίζουν πως από την πλευρά της κυβέρνησης εντοπίζονται οι περιοχές από τις οποίες θα μπορούσε να καλυφθεί τυχόν διαφορά στην υποθετική περίπτωση που επαληθεύονταν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της τρόικας. «Αυτή η υποθετική περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί ούτε και τώρα», αναφέρουν κατηγορηματικά.

Στο ίδιο πλαίσιο οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων είναι κοινή υποχρέωση για όλες τις χώρες που βρίσκονταν και βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά και για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης που δεσμεύονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Στην βάση αυτή σημειώνουν πως η υποχρέωση κάλυψης πιθανού δημοσιονομικού κενού υφίσταται ανεξαρτήτως αξιολόγησης, ο δε σχετικός όρος ίσχυε για όλα τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχει και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2014.

Σημειώνεται πως η επιστολή που απεύθυνε η ελληνική πλευρά στην τρόικα με τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει και παρεμβάσεις που θα εφαρμοσθούν εάν και εφόσον αναγνωρισθεί  την 1η Ιουλίου 2015 πιθανό δημοσιονομικό κενό

Τα σημαντικότερα από τα μέτρα αυτά σχετίζονται με :

  • Την ακύρωση της μείωσης 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για το 2015 και το 2016, κάτι που θα συνιστούσε υπαναχώρηση από την πρωθυπουργική εξαγγελία στη ΔΕΘ.

  • Αύξηση  της φορολογίας σε καπνό και αλκοόλ. Οι φόροι αυτοί θα αυξηθούν εάν ο ΕΟΠΥΥ καταγράψει υπέρβαση της επιχορήγησής του ύψους 560 εκατ. ευρώ για το 2015.
  • Την επιβολή φόρου πολυτελείας σε μια σειρά από προϊόντα και την αύξηση των υφισταμένων φόρων.

Η επαναφορά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα επίπεδα του 2014 αναμένεται να εισφέρει έσοδα 400 εκατ. ευρώ, η αύξηση των φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και αλκοόλ αναμένεται να εισφέρει 500 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 100 εκατ. ευρώ αναμένονται από το φόρο πολυτελείας. Με τον τρόπο αυτό, εφόσον χρειασθεί, θα συγκεντρωθεί 1 δισ. ευρώ φόρων για το 2015.

in.gr

Σχετικά Άρθρα

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αλέξανδρος Βέλιος:

Δείτε τη συγκλονιστική τελευταία πράξη του...(VIDEO)

Ειδικοί: Είναι ασταμάτητο το υποβρύχιο του Πούτιν - Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ελπίδα

Εφιάλτης για την Δύση έχει γίνει η όλο και αυξανόμενη ισχύς των ρωσικών όπλων και ειδικά των υποβρυχίων της Ρωσίας...

Κως: Έφθασαν με φουσκωτά 128 πρόσφυγες και μετανάστες

Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο νησί της Κω από τα απέναντι τουρκικά παράλια...