Προσωρινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ , , Updated

Άκαρπες αποδείχθηκαν οι διαπραγματεύσεις της Δευτέρας για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2015 ανάμεσα στα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Δεν υπάρχει συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 » ανέφερε μέσω ανάρτησης στο Twitter εκπρόσωπος της ΕΕ.

«Δεν κερδίσαμε τον αγώνα ενάντια στο χρόνο» ήταν το σχόλιο του Ιταλού υφυπουργού Οικονομικών Ενρίκο Ζανέτι η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Ο ίδιος, ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές είναι τώρα πιο κοντά σε μια τελική συμφωνία.

Η διαφωνία των δύο πλευρών έγκειται στο ότι το Ευρωκοινοβούλιο ζητά έναν προϋπολογισμό ύψους 146 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένο, δηλαδή, κατά 8% σε σχέση με τον προηγούμενο, την ώρα που τα κράτη-μέλη της ΕΕ θέλουν να περιορίσουν τις δαπάνες της ΕΕ στα 140 δισεκατομμύρια ευρώ που αναλογεί σε μια αύξηση της τάξης του 3,3%.

Μετά την αποτυχία συμφωνίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλλει νέο σχέδιο προϋπολογισμού, στο οποίο θα γίνει εκ νέου διαπραγμάτευση και ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 17 Δεκεμβρίου. Αν σε αυτό το σημείο δεν υπάρξει και καμία συμφωνία και δεν εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός η ΕΕ θα περιοριστεί στο ένα δωδέκατο του τρέχοντος προϋπολογισμού ανά μήνα, έως ότου υπάρξει μια νέα διαπραγμάτευση.

Οι προϋπολογισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρηματοδοτούνται κυρίως από τα κράτη μέλη. Τα περισσότερα από τα χρήματα, ακολούθως ανακατανέμονται μεταξύ των 28 κρατών - μελών μέσω διαφόρων επιδοτήσεων και προγραμμάτων στήριξης.

Σχετικά Άρθρα

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αλέξανδρος Βέλιος:

Δείτε τη συγκλονιστική τελευταία πράξη του...(VIDEO)

Ειδικοί: Είναι ασταμάτητο το υποβρύχιο του Πούτιν - Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ελπίδα

Εφιάλτης για την Δύση έχει γίνει η όλο και αυξανόμενη ισχύς των ρωσικών όπλων και ειδικά των υποβρυχίων της Ρωσίας...

Κως: Έφθασαν με φουσκωτά 128 πρόσφυγες και μετανάστες

Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο νησί της Κω από τα απέναντι τουρκικά παράλια...