Πετσοκόβουν την Εθνική Τράπεζα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ,

Στην προκρούστεια κλίνη βάζει την Εθνική Τράπεζα το σχέδιο αναδιάρθρωσης που της επεβλήθη μετά τους ελέγχους της BlackRock και αναγκάζεται να το υλοποιήσει σταδιακά, προκειμένου να βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας με βάση και τα αποτελέσματα των stress test. Σε πρώτη φάση θα χάσει ένα μεγάλο κομμάτι της Finansbank - που είναι η πιό κερδοφόρας θυγατρική της - όπου η συμμετοχή της θα μειωθεί περαιτέρω την επόμενη χρονιά. Θα ακολουθήσουν ανάλογες μειώσεις μεριδίων σε άλλες θυγατρικές στα Βαλκάνια. Οι κινήσεις αυτές δεν αποφέρουν άμεσο κεφαλαιακό όφελος ή πρόσθετη ρευστότητα στην Εθνική, καθώς δεν πουλά πακέτα μετοχών. Αντίθετα, θα υποστεί ζημία από την απομείωση της αξίας συμμετοχής της (dilution).

Εσφαλμένες εντυπώσεις δημιουργεί η παρουσίαση του θέματος  από τα media, που εμφανίζουν την Εθνική να πουλάει μερίδιο της θυγατρικής της - αποκομίζοντας προφανώς όφελος - και όχι ότι απλώς περιορίζεται η συμμετοχή της.

Στη Finansbank το ποσοστό συμμετοχής της Εθνικής θα μειωθεί δραστικά (έως και κατά 26,9%) καθώς η θυγατρική τουρκική τράπεζα αναγκάζεται να πραγματοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα καλυφθεί με δημόσια εγγραφή και κατά μικρό μέρος με placement. Το ποσοστό που χάνει η μητρική τράπεζα θα διασπαρεί σε πολλούς νέους μετόχους.

 Από τις μετοχές που κατέχει ήδη, η Εθνική θα διαθέσει μόλις το 3%. Το ποσό που θα εισπράξει από την πώληση της θα είναι το μόνο άμεσο οικονομικό όφελος.

Θα ακολουθήσει περαιτέρω μείωση του ποσοστού συμμετοχής. Στο εγκεκριμένου από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπεται  ότι έως το τέλος του 2015 η ελληνική μητρική τράπεζα θα περιοριστεί σε 60%.

 Επισημαίνεται ότι η Εθνική έχει επενδύσει στην Finansbank πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη επί σειρά ετών.. Η θυγατρική της στην Τουρκία εισέφερε τα προηγούμενα χρόνια πάνω από το 1/3 των συνολικών κερδών του ομίλου.

sofokleousin.GR

Σχετικά Άρθρα

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αλέξανδρος Βέλιος:

Δείτε τη συγκλονιστική τελευταία πράξη του...(VIDEO)

Ειδικοί: Είναι ασταμάτητο το υποβρύχιο του Πούτιν - Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ελπίδα

Εφιάλτης για την Δύση έχει γίνει η όλο και αυξανόμενη ισχύς των ρωσικών όπλων και ειδικά των υποβρυχίων της Ρωσίας...

Κως: Έφθασαν με φουσκωτά 128 πρόσφυγες και μετανάστες

Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο νησί της Κω από τα απέναντι τουρκικά παράλια...