Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν και τη σύνταξη των 360 ευρώ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ , , Updated

Χωρίς τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ κινδυνεύουν να μείνουν από 1/1/2015, οπότε θα εφαρμοστεί το νέο καθεστώς υπολογισμού των συντάξεων, οι συνταξιούχοι αναπηρίας οι ο­­ποίοι δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις ελάχιστες προϋποθέσεις των 15 ετών. Στην ίδια μοίρα θα βρεθούν και χιλιάδες ανασφάλιστοι υπερήλικες που χάνουν το δικαίωμα εξαιτίας του νέου αυστηρού πλαισίου.

Η καταβολή της σύνταξης του ΟΓΑ ήδη διακόπηκε σε 22.000 υπερήλικες που δεν πληρούσαν τα κριτήρια (διαμονής και εισοδηματικά).

- Χαμένοι βγαίνουν επίσης οι διπλοσυνταξιούχοι, οι συνταξιούχοι χηρείας και εκείνοι με μερική αναπηρία.

- Πραγματική «οδύσσεια» περιμένει και τους ασφαλισμένους με διαδοχική ασφάλιση, καθώς δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί ο τρόπος επιμερισμού της βασικής σύνταξης και δεν έχει οριστεί ο απονέμων φορέας.

- Σημαντική θα είναι η μείωση συντάξεων που θα υποστεί η σημερινή γενιά των 50ρηδων, οι οποίοι θα βγουν στη σύνταξη με μεικτό σύστημα υπολογισμού το 2020. Η σύνταξή τους θα υπολογιστεί βάσει του μέσου όρου των ετήσιων αποδοχών του ασφαλιστικού τους βίου από το 2011 έως το 2020. Είναι προφανές ότι οι αποδοχές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υπέστησαν ελεύθερη πτώση μετά το 2010, οπότε η συγκεκριμένη δεκαετία, αν δεν υπάρξει ουσιαστική  ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, θα είναι η χειρότερη της σταδιοδρομίας τους και θα επηρεάσει το τελικό ποσό της σύνταξής τους.

Η επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων που συνεδριάζει σε εντατικούς ρυθμούς υπό τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κοκκόρη έχει δεχτεί σωρεία ερωτημάτων από τα Ταμεία για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης (ν. 3863/2010).  Οπως επισημαίνουν στελέχη των Ταμείων, σε αρκετές περιπτώσεις θα απαιτηθούν νομοθετικές διατάξεις και υπουργικές αποφάσεις προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα γκρίζα σημεία του νόμου.

Οι κυριότερες κατηγορίες ασφαλισμένων που θα υποστούν απώλειες είναι οι εξής:

1 Διπλοσυνταξιούχοι: Οι ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα για δύο πλήρεις κύριες συντάξεις από το 2015 και μετά θα δικαιούνται μόνο μια βασική σύνταξη που θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή θα έχουν απώλεια 360 ευρώ, καθώς από τη δεύτερη σύνταξη θα εισπράττουν μόνο το αναλογικό ποσό της σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισής τους. Σήμερα οι διπλοσυνταξιούχοι ανέρχονται σε 200.000.

2  Συνταξιούχοι χηρείας: Σύμφωνα με τον νόμο, οι επιζώντες σύζυγοι που λαμβάνουν εκτός από τη δική τους σύνταξη και σύνταξη χηρείας, σε περίπτωση που εργάζονται θα υποστούν μείωση της βασικής σύνταξης μετά τη λήξη της τριετίας από τον θάνατο. Διευκρινίσεις έχουν ζητηθεί και ως προς τον επιμερισμό της βασικής σύνταξης που απονέμεται στα μέλη της οικογέ­νειας του θανόντος.

3  Συνταξιούχοι αναπηρίας με θεμελιωμένο δικαίωμα: Η βασική σύνταξη θα μειώνεται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας. Δηλαδή όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 66,9% θα παίρνουν το 50% της βασικής σύνταξης ενώ όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79,9% θα παίρνουν το 75% της βασικής σύνταξης.

protothema.gr

Σχετικά Άρθρα

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αλέξανδρος Βέλιος:

Δείτε τη συγκλονιστική τελευταία πράξη του...(VIDEO)

Ειδικοί: Είναι ασταμάτητο το υποβρύχιο του Πούτιν - Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ελπίδα

Εφιάλτης για την Δύση έχει γίνει η όλο και αυξανόμενη ισχύς των ρωσικών όπλων και ειδικά των υποβρυχίων της Ρωσίας...

Κως: Έφθασαν με φουσκωτά 128 πρόσφυγες και μετανάστες

Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο νησί της Κω από τα απέναντι τουρκικά παράλια...