Όχι των Σκωτσέζων στην ανεξαρτησία της χώρας τους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ,

Η Σκωτία ψήφισε, το Λονδίνο ανάσανε: Με νίκη του «όχι» με 55,4% και σχεδόν έντεκα μονάδες διαφορά στις κάλπες του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ενιαίο.

Συγχαίρει ο Κάμερον τον επικεφαλής της εκστρατείας των Ενωτικών, την ήττα αναγνώρισε ο επικεφαλής του στρατοπέδου της ανεξαρτησίας.

Η επικράτηση του «όχι» δεν είναι απόλυτη ήττα για όσους αισθάνονται άβολα στο Ηνωμένο Βασίλειο: Χάρη στην περιπέτεια, το Εδιμβούργο έχει διασφαλίσει διευρυμένες αρμοδιότητες, με τις ηγεσίες των τριών κομμάτων στο Λονδίνο να δεσμεύονται ότι θα προχωρήσουν σε «φαστ τρακ» πακέτο που θα δίνει στην περιφερειακή ηγεσία μεγαλύτερο λόγο στην διαχείριση δημόσιου χρήματος.

Το ρεύμα πάντως υπέρ της ανεξαρτησίας καταγράφεται ισχυρό: Στην Γλασκόβη, πολυπληθέστερη εκλογική περιφέρεια, οι ψηφοφόροι αποδείχθηκαν πιο τολμηροί και έδωσαν στο «ναι» 53,5%. Το «ναι» επικράτησε σε άλλες τρεις μικρότερες περιφέρειες (το Νορθ Λαναρκσάιρ, το Ντάντι Σίτι και το Γουέστ Ντανμπαρτονσάιρ).

Αντιθέτως, το Εδιμβούργο -η δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια με περιπου 380.000 καταγεγραμμένους ψηφοφόρους- είπε αποφασιστικά «όχι» με 61,1%.

Συγκεκριμένα, με ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων και των 32 περιφερειών:
  • Το «όχι» βρέθηκε στο 55,3% και το «ναι» στο 44,7%
  • Σε απόλυτους αριθμούς, περίπου 2 εκατομμύρια είπαν «όχι» και 1,6 «ναι»
  • Η προσέλευση στις κάλπες έφτασε στο 84,6%, επίπεδα ρεκόρ
  • Το «ναι» προηγήθηκε σε τέσσερις περιφέρειες
  • «Ναι» είπε η Γλασκόβη με 53,5%, «όχι» το Εδιμβούργο με 61,1%
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, όταν στα αποτελέσματα είχε ενσωματωθεί το 60% των ψήφων, το BBC και το Reuters υπολόγισαν ότι η νίκη του «όχι» φαίνεται διασφαλισμένη. Ήδη με την ενσωμάτωση του Εδιμβούργου, το «όχι» έχει επικρατήσει στην πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Σχετικά Άρθρα

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αλέξανδρος Βέλιος:

Δείτε τη συγκλονιστική τελευταία πράξη του...(VIDEO)

Ειδικοί: Είναι ασταμάτητο το υποβρύχιο του Πούτιν - Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ελπίδα

Εφιάλτης για την Δύση έχει γίνει η όλο και αυξανόμενη ισχύς των ρωσικών όπλων και ειδικά των υποβρυχίων της Ρωσίας...

Κως: Έφθασαν με φουσκωτά 128 πρόσφυγες και μετανάστες

Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο νησί της Κω από τα απέναντι τουρκικά παράλια...