«Ξεσκονίζει» το ΓΛΚ τα στοιχεία για χρέος και έλλειμμα της περιόδου 1995-2013

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ,

Σε αγώνα δρόμου προχωρούν οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκειμένου να συγκεντρώσουν και να επεξεργασθούν το συντομότερο δυνατόν στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης της χρονικής περιόδου 1995-2013. 

Τα ιστορικά στατιστικά στοιχεία είναι απαραίτητα προκειμένου η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) να ολοκληρώσει εγκαίρως την αναθεώρηση του ΑΕΠ στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών (ESA 2010).

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου ήδη από τις 15 Ιουλίου είχε ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να αποστείλει στην Αρχή συγκεκριμένων στοιχείων για τη Κεντρική Κυβέρνηση για τα έτη της περιόδου 1995‐2005.

Ο κ. Χαρδούβελης κοινοποίησε στις 30 Ιουλίου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το αίτημα της ΕΛΣΤΑΤ και στις 22 Αυγούστου ζήτησε τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας που θα ολοκληρώσει το έργο της καταγραφής των στοιχείων σε «εύλογο χρόνο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας προχώρησε άμεσα στη σύσταση της 17μελούς ομάδας τοποθετώντας επικεφαλής τη Γενική Διευθύντρια Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού Σταυρούλα Μηλιάκου.

Πρέπει να σημειωθεί πως βάσει του αρχικού προγραμματισμού της ΕΛΣΤΑΤ το αποτέλεσμα της επανεκτίμησης του ΑΕΠ για τα έτη 1995‐2013 με βάση το ESA 2010, στο πλαίσιο της παράλληλης τακτικής αναθεώρησης του έτους βάσης του ΑΕΠ (από 2005 σε 2010), θα ανακοινωθεί στις 10 Οκτωβρίου 2014.

Ωστόσο, η έγκαιρη ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας (παραγωγή μιας χρονοσειράς ΑΕΠ 1995‐2013 με ενιαία μεθοδολογία και χωρίς ασυνέχειες), προϋποθέτει απαραιτήτως την παροχή στην ΕΛΣΤΑΤ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους των προαναφερθέντων στοιχείων για τη Κεντρική Κυβέρνηση για τα έτη της περιόδου 1995‐2005.

Επισημαίνεται ότι το νέο πρότυπο ESA 2010 θα αντικαταστήσει το ισχύον ESA 95 προκειμένου να προσαρμοστούν οι εθνικοί λογαριασμοί στο νέο οικονομικό περιβάλλον, τις εξελίξεις στη μεθοδολογική έρευνα και τις ανάγκες των χρηστών.

Οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με το ESA 95 αφορούν σε διάφορες μεθοδολογικές αλλαγές, όπως π.χ. την κεφαλαιοποίηση της δαπάνης για ερευνά και ανάπτυξη και την αντιμετώπιση των αγορών στρατιωτικού εξοπλισμού, οπλικών συστημάτων και των φορέων τους (όπως πολεμικά αεροσκάφη ή πλοία) ως ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, εφόσον χρησιμοποιούνται στην παραγωγή για περίοδο που υπερβαίνει το ένα έτος.

Σχετικά Άρθρα

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αλέξανδρος Βέλιος:

Δείτε τη συγκλονιστική τελευταία πράξη του...(VIDEO)

Ειδικοί: Είναι ασταμάτητο το υποβρύχιο του Πούτιν - Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ελπίδα

Εφιάλτης για την Δύση έχει γίνει η όλο και αυξανόμενη ισχύς των ρωσικών όπλων και ειδικά των υποβρυχίων της Ρωσίας...

Κως: Έφθασαν με φουσκωτά 128 πρόσφυγες και μετανάστες

Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο νησί της Κω από τα απέναντι τουρκικά παράλια...