Καθυστέρηση της γραμμής 4 του μετρό λόγω Κολωνακίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ , , Updated

Εννέα από τις πλέον πυκνοδομημένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας θα διασχίσει ο μετροπόντικας, υλοποιώντας το μεγαλύτερο ενιαίο δίκτυο μετρό μετά τη βασική γραμμή που παραδόθηκε στο επιβατικό κοινό στις αρχές του 2000.

Πρόκειται για την πρώτη φάση της γραμμής 4 του μετρό, μήκους 8,1 χιλιομέτρων, που θα ξεκινά από το Αλσος Βεΐκου, θα συνεχίζει στο Γαλάτσι, στην Κυψέλη, στα Δικαστήρια, στην Αλεξάνδρας, στα Εξάρχεια, στην Ακαδημία, στο Κολωνάκι και θα καταλήγει στον Ευαγγελισμό, συνολικού προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ. Το έργο με ενέργειες του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (με δάνειο 450 εκατ. ευρώ) και το υπόλοιπο θα καλυφθεί με πόρους από το νέο ΕΣΠΑ.

Η νέα γραμμή υπολογίζεται να εξυπηρετεί 254.000 επιβάτες καθημερινά, αυξάνοντας τον αριθμό αυτών που θα χρησιμοποιούν το δίκτυο του μετρό και του τραμ έως το 2020 σε 1.832.000 ημερησίως. Το μεγαλύτερο σήμερα εμπόδιο για την κατασκευή της γραμμής, για την οποία έχουν εκπονηθεί ώριμες μελέτες για να προκηρυχθεί άμεσα, είναι οι αντιδράσεις που υπάρχουν για την κατασκευή του σταθμού στην πλατεία Κολωνακίου λόγω της αναστάτωσης που θα επιφέρουν τα εργοτάξια στην εμπορική κίνηση της περιοχής. Στην Αττικό Μετρό, με εντολή του κ. Χρυσοχοΐδη, εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις, με επικρατέστερη μέχρι στιγμής τη μετακίνηση του σταθμού στην οδό Κουμπάρη, η οποία διοχετεύει την κίνηση από την πλατεία Κολωνακίου στη Βασιλίσσης Σοφίας και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν έχουν αποκλείσει ακόμα και το ενδεχόμενο της κατάργησης του σταθμού. Στελέχη της Αττικό Μετρό παραδέχονται όμως ότι ο σχεδιασμός αυτός ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικές αποκλίσεις στο χρονοδιάγραμμα, καθώς η εναλλακτική χάραξη απαιτεί νέες μελέτες που χρειάζονται τουλάχιστον οκτώ μήνες προετοιμασίας.

protothema.gr, newsmoney.gr

Σχετικά Άρθρα

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αλέξανδρος Βέλιος:

Δείτε τη συγκλονιστική τελευταία πράξη του...(VIDEO)

Ειδικοί: Είναι ασταμάτητο το υποβρύχιο του Πούτιν - Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ελπίδα

Εφιάλτης για την Δύση έχει γίνει η όλο και αυξανόμενη ισχύς των ρωσικών όπλων και ειδικά των υποβρυχίων της Ρωσίας...

Κως: Έφθασαν με φουσκωτά 128 πρόσφυγες και μετανάστες

Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο νησί της Κω από τα απέναντι τουρκικά παράλια...