Απεργιακές κινητοποιήσεις στις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ,

Σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας τους κάνουν οι εργαζόμενοι στο χώρο διακίνησης εμπορευμάτων στις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά και από νωρίς το πρωί της Παρασκευής προχώρησαν σε κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι στη νυχτερινή βάρδια αρνήθηκαν να βγουν από τον χώρο διακίνησης εμπορευμάτων και έκλεισαν την πόρτα που οδηγεί στο συγκεκριμένο χώρο, ενώ η πρόσβαση στο κτίριο της διοίκησης γίνεται κανονικά.

Παράλληλα, έκαναν στάση εργασίας αναφέροντας τα αιτήματα τους.

Στα αιτήματα των εργαζομένων περιλαμβάνονται:

  • η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,
  • η αναγνώριση του επαγγέλματος τους ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού,
  • η αύξηση του ημερομισθίου,
  • η αύξηση σε «πόστα» σε κάθε γερανογέφυρα στα 5 άτομα από 3 που είναι σήμερα,
  • η δήλωση των εργατικών ατυχημάτων καθώς όπως υποστηρίζουν αυτή την στιγμή μεταφέρουν τραυματίες με αυτοκίνητα,
  • η καταβολή ειδικού επιδόματος σε εναερίτες,
  • η καταβολή επιδόματος επικινδυνότητας,
  • η κατάργηση 16 ωρών εργασίας,
  • η δημιουργία κανονισμού εργασίας
  • η καταβολή οφειλομένων.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν πως από την πλευρά της διοίκησης της εταιρείας στην οποία ανήκουν υπήρξε την Πέμπτη προσβλητική συμπεριφορά απέναντι τους και έτσι ελήφθη απόφαση να προχωρήσουν στην κινητοποίηση στην οποία συμμετέχουν 150-200 άτομα.

Εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με μέλη της διοίκησης, τα οποία ζήτησαν προθεσμία έως τη Δευτέρα προκειμένου να απαντήσουν στα αιτήματα τους. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν μέχρι τη Δευτέρα να παραμείνουν στο χώρο, ωστόσο οι βάρδιες θα αναλάβουν το ρόλο της περιφρούρησης και δεν θα εκτελούν καμία εργασία.

Στο χώρο βρέθηκαν σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους που συμμετέχουν στην κινητοποίηση συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενεργατών.

«Η ΟΜΥΛΕ από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει την αναγκαιότητα ύπαρξης συνδικάτου στην προβλήτα της Cosco. H παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων και η απαγόρευση του συνδικαλίζεσθαι δεν μπορεί να καλύπτει επ’ άπειρον τον εργασιακό μεσαίωνα, που υπάρχει στην Cosco», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), Γιώργος Γεωργακόπουλος.

ΣΥΡΙΖΑ: οι συνθήκες παραπέμπουν σε χώρες τρίτου κόσμου

Τη στήριξη του στον αγώνα των εργαζόμενων στο λιμάνι δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για άθλιες συνθήκες εργασίας που παραπέμπουν σε χώρες του τρίτου κόσμου.

«Ο Πρωθυπουργός στις αλλεπάλληλες επισκέψεις του στο χώρο της COSCO, παρουσίαζε μια εικόνα τεχνητού παραδείσου, με χιλιάδες θέσεις εργασίας που πρόκειται να δημιουργηθούν, καθώς και για επενδύσεις με τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές για τη χώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

«Η αλήθεια είναι, ότι ούτε οι χιλιάδες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, ούτε οι επενδύσεις της COSCO είχαν προστιθέμενη αξία, για την ελληνική οικονομία.»

» Η σημερινή, όμως, κινητοποίηση των εργαζομένων στην προβλήτα της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, αναδεικνύει ένα ακόμα ζήτημα, αυτό των άθλιων συνθηκών εργασίας που έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα, εδώ και πολλά χρόνια.»

» Ταυτόχρονα, η διατύπωση αιτημάτων, όπως, η υποχρέωση της εταιρίας να δηλώνει τα εργατικά ατυχήματα, ή η κατάργηση της 16ωρης εργασίας, αναδεικνύουν την επικράτηση συνθηκών απασχόλησης που παραπέμπουν σε χώρες του τρίτου κόσμου».

«Αυτό είναι άραγε το όραμα του πρωθυπουργού και των συγκυβερνώντων κομμάτων Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ., για το μέλλον των πολιτών αυτής της χώρας;»

» Αυτές τις συνθήκες θέλουν να επιβάλλουν και να επεκτείνουν ως εργασιακό πρότυπο στο σύνολο του λιμανιού του Πειραιά, αλλά και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με την απόφασή τους να προχωρήσουν στην πλήρη ιδιωτικοποίησή τους;» αναρωτιέται ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κοινωνία και οι εργαζόμενοι θα σταθούν συμπαραστάτες στις δίκαιες κινητοποιήσεις για τα αυτονόητα, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για πληρωμή των υπερωριών, για καταβολή επιδομάτων επικινδυνότητας, καθώς και για το σύνολο των αιτημάτων που διατυπώνονται. Ταυτόχρονα, καλείται η κυβέρνηση, έστω και τώρα, που οι καταγγελίες διατυπώνονται πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο, να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως προστάτης των συμφερόντων κάθε λογής επενδυτών και να παρέμβει για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, όπως άλλωστε έχει υποχρέωση να κάνει» καταλήγει η ανακοίνωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σχετικά Άρθρα

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αλέξανδρος Βέλιος:

Δείτε τη συγκλονιστική τελευταία πράξη του...(VIDEO)

Ειδικοί: Είναι ασταμάτητο το υποβρύχιο του Πούτιν - Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ελπίδα

Εφιάλτης για την Δύση έχει γίνει η όλο και αυξανόμενη ισχύς των ρωσικών όπλων και ειδικά των υποβρυχίων της Ρωσίας...

Κως: Έφθασαν με φουσκωτά 128 πρόσφυγες και μετανάστες

Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο νησί της Κω από τα απέναντι τουρκικά παράλια...