Τροχοπέδη στην ανάκαμψη της Ελλάδας η καλπάζουσα ανεργία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ,

Η καλπάζουσα ανεργία σε Ελλάδα και Ισπανία θα σταθεί εμπόδιο στην πορεία των δύο χωρών προς την πλήρη ανάκαμψη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Αντιθέτως, η ιρλανδική οικονομία αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα πιο φωτεινά παραδείγματα στην Ευρωζώνη φέτος και την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις 50 περίπου οικονομολόγων, ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα θα ξεπεράσει αυτόν της Ευρωζώνης φέτος. «Οι πρόσφατες ενδείξεις για την ιρλανδική οικονομία είναι ενθαρρυντικές, ειδικά σε σχέση με την αγορά εργασίας», σχολίασε ο Alan McQuaid της Merrion Stockbrokers. «Μετά από τις απογοητευτικές επιδόσεις όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη το 2013, βάσει των επίσημων στοιχείων, η πρόβλεψη της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ 2% για το 2014 θα πρέπει να υλοποιηθεί, αν δεν ξεπεραστεί, αν δεν υπάρξουν μεγάλα εξωγενή σοκ», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου μόλις που θα καταφέρουν να βγουν από τη βαθιά ύφεση και την οικονομική δυσπραγία, όπως παρατηρεί το Reuters. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης που εξανέμισαν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Ελλάδας, η χώρα αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 0,1% φέτος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, πολύ χαμηλότερα της πρόβλεψης της κυβέρνησης για ανάπτυξη 0,6%. Με τέτοια ανάπτυξη, η ανεργία, που βρίσκεται στο 28%, δεν αναμένεται να υποχωρήσει ιδιαίτερα, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι.

«Περιμένω ότι θα υπάρξει μια επίπτωση από την ύφεση του 2013 το 2014. Θα καταγραφεί θετική ανάπτυξη για κάποια τρίμηνα, αλλά για το σύνολο του έτους ίσως κλείσουμε κοντά στο -0,2%», σχολίασε ο Άγγελος Τσακανίκας, οικονομολόγος του ΙΟΒΕ. «Η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και θα αρχίσει να υποχωρεί με τη βοήθεια της επανεκκίνησης των αυτοκινητοδρόμων και του τουρισμού, ο οποίος θα έχει μία ακόμη ισχυρή χρονιά φέτος», σημείωσε.

Σχετικά Άρθρα

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αλέξανδρος Βέλιος:

Δείτε τη συγκλονιστική τελευταία πράξη του...(VIDEO)

Ειδικοί: Είναι ασταμάτητο το υποβρύχιο του Πούτιν - Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ελπίδα

Εφιάλτης για την Δύση έχει γίνει η όλο και αυξανόμενη ισχύς των ρωσικών όπλων και ειδικά των υποβρυχίων της Ρωσίας...

Κως: Έφθασαν με φουσκωτά 128 πρόσφυγες και μετανάστες

Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο νησί της Κω από τα απέναντι τουρκικά παράλια...