Αναβάλλεται η επίσκεψη του ευρωπαίου «ελεγκτή» της τρόικας στην Αθήνα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ,

Αναβάλλεται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η προγραμματισμένη για τις 8 και 9 Ιανουαρίου επίσκεψη στην Αθήνα της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου, υπό τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ότμαρ Κάρας, που ελέγχει το ρόλο της τρόικας.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Γραμματεία της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική αναβάλλεται για μεταγενέστερη ημερομηνία.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας απαντώντας  στο ερωτηματολόγιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εστάλη προς τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης οι οποίες έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα στήριξης από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, τόνισε ότι η συνεργασία με την τρόικα είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητική.
Η επίσκεψη της ευρωπαϊκή επιτροπής στην Αθήνα (8-9 Ιανουαρίου) θα συνέπιπτε με την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας που θα γίνει την Τετάρτη στους χώρους του Ζαππείου Μεγάρου, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Κολλεγίου των Επιτρόπων.

Νωρίτερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, με αφορμή την αναβολή της επίσκεψης της ευρωπαϊκής επιτροπής στην Ελλάδα δήλωσε:

«Η παρουσία στην Αθήνα της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της Τρόικα, θα χαλούσε τις φιέστες που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα χαλούσε τις φιέστες του λεγόμενου success story του κ. Σαμαρά και του κ. Στουρνάρα».

Και πρόσθεσε: «Η παρουσία της Επιτροπής θα έδινε την ευκαιρία να ακουστούν ξανά τα ερωτήματα για τις τεράστιες ευθύνες όσων μας έβαλαν στα δεσμά των συνεχών μνημονίων και όσων χρησιμοποιούν τον ελληνικό λαό ως πειραματόζωο μιας νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής Ευρώπης. Ό,τι προσπάθειες και αν κάνουν, όμως, δεν μπορούν να αποφύγουν τα ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, και πολύ περισσότερο δεν μπορούν να αποφύγουν την οργή του ελληνικού λαού».

«Πανικόβλητη η κυβέρνηση, με την αρωγή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Σούλτς, σπεύδει να αναβάλει την επίσκεψη της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας, τρέμει μπροστά στο ενδεχόμενο μιας συζήτησης για τη σκοπιμότητα και τις επιπτώσεις του μνημονίου» δήλωσε, με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης σημειώνει ότι «την [κυβέρνηση] κυριεύει ο φόβος μπροστά στο καταλογισμό και των δικών της ευθυνών από την υιοθέτηση ενός καταστροφικού προγράμματος, που βύθισε τη χώρα σε βαθιά ύφεση και γεννά καθημερινά φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης.

»Αν ο κ. Σαμαράς μπορούσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα όφειλε να αξιοποιήσει την έρευνα της επιτροπής για να αναδείξει την καθολική αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος, αλλά και την ανάγκη εγκατάλειψης των ακραίων αντικοινωνικών πολιτικών λιτότητας, κάνοντας ταυτόχρονα την αυτοκριτική του, γιατί τις υπηρέτησε σκορπώντας τη δυστυχία στη χώρα του».

«Αντίθετα, ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση και ετοιμάζεται για την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη χώρα μας, διοργανώνοντας φιέστες για την αυτοπροβολή του, χωρίς την παραμικρή διάθεση πραγματικής αξιοποίησης της προεδρίας της χώρας μας» καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση Κεδίκογλου

«Προφανώς οι άνθρωποι δεν είναι καλά...» δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου, με αφορμή ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κολλημένος με τις θεωρίες συνωμοσίας και τις απόπειρες δυσφήμισης της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά τον νέο χρόνο όπως τελείωσε τον παλιό: με εξωφρενικούς και απίστευτους ισχυρισμούς. Αυτή τη φορά όμως ξεπέρασε κάθε όριο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά Άρθρα

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αλέξανδρος Βέλιος:

Δείτε τη συγκλονιστική τελευταία πράξη του...(VIDEO)

Ειδικοί: Είναι ασταμάτητο το υποβρύχιο του Πούτιν - Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ελπίδα

Εφιάλτης για την Δύση έχει γίνει η όλο και αυξανόμενη ισχύς των ρωσικών όπλων και ειδικά των υποβρυχίων της Ρωσίας...

Κως: Έφθασαν με φουσκωτά 128 πρόσφυγες και μετανάστες

Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο νησί της Κω από τα απέναντι τουρκικά παράλια...