Λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς πριν τα Χριστούγεννα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ,

Το κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου, στους οποίους περιλαμβάνονται το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας και άλλα μικρότερα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) αναμένεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες.

Στην τελική επεξεργασία του, ώστε να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, βρίσκεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο προβλέπει την κατάργηση μικρών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Star, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο για την κατάργηση μικρών δημόσιων οργανισμών θα είναι έτοιμο πριν από τα Χριστούγεννα και θα αφορά το κλείσιμο φορέων που δεν έχουν πια αντικείμενο, όπως το ΤΕΟ και άλλα μικρότερα ΝΠΙΔ.

Πρόκειται για το πρώτο κύμα καταργήσεων φορέων του πυρήνα του Δημοσίου, και, σύμφωνα με τον υπουργό, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση ΝΠΙΔ της περιφέρειας του Δημοσίου την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη, τα μεγαλύτερα ΝΠΙΔ που θα αξιολογηθούν δεν θα οδηγηθούν στο κλείσιμο αλλά έχουν, όπως υπογράμμισε, περιθώρια συρρίκνωσης προσωπικού.

Έτσι, η δέσμευση, στο πλαίσιο της συμφωνίας κυβέρνησης - τρόικας, για 4.000 απολύσεις ώς το τέλος του χρόνου θα περιλαμβάνει:

  • τον αριθμό των εργαζομένων που θα απολυθούν από το κλείσιμο των ΝΠΙΔ που θα ανακοινωθεί,
  • 2.500 απολύσεις από την ΕΡΤ
  • 1.000 απολύσεις υπαλλήλων από πειθαρχικές υποθέσεις και εργαζομένων για λόγους υγείας,
  • απομακρύνσεις εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), στη βάση επιλογών που θα γίνουν για την αναδιάρθρωση της πολεμικής βιομηχανίας
Ως προς τα προαιπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, δεν υπάρχει, σύμφωνα με το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εκκρεμμότητα, με δεδομένο ότι το πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων (το λεγόμενο «κύμα του Σεπτεμβρίου») «έχει επιτευχθεί».

Για την επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα είναι ανοιχτό το ζήτημα των άλλων 11.000 απολύσεων μέσα στο 2014 και το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας, που αφορά άλλους 12.500 υπαλλήλους, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, θα ολοκληρωθεί (μετά την άτυπη παράταση) ως το Μάρτιο του 2014.

Σχετικά Άρθρα

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αλέξανδρος Βέλιος:

Δείτε τη συγκλονιστική τελευταία πράξη του...(VIDEO)

Ειδικοί: Είναι ασταμάτητο το υποβρύχιο του Πούτιν - Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ελπίδα

Εφιάλτης για την Δύση έχει γίνει η όλο και αυξανόμενη ισχύς των ρωσικών όπλων και ειδικά των υποβρυχίων της Ρωσίας...

Κως: Έφθασαν με φουσκωτά 128 πρόσφυγες και μετανάστες

Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο νησί της Κω από τα απέναντι τουρκικά παράλια...