«Καμπανάκι» για τη φαρμακευτική περίθαλψη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ,

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων, επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και ζητά από τον υπουργό Υγείας, «έστω και αυτήν την ύστατη στιγμή, να αναπροσαρμόσει το φαρμακευτικό προϋπολογισμό για το 2014 στα 2,3 δισ. ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία».
 
Ο ΣΦΕΕ στην ίδια ανακοίνωση (η οποία, σημειωτέον, κοινοποιήθηκε μετά την έκτακτη γενική συνέλευση των 69 εταιρειών-μελών του) χαρακτηρίζει ανέφικτο και εξωπραγματικό τον στόχο των 2 δισ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ σκληρούς χαρακτηρισμούς επιφυλάσσει και για τη φαρμακευτική πολιτική του υπουργείου Υγείας, λέγοντας ότι «πρόκειται για αποσπασματικά, οριζόντια, άδικα και εισπρακτικά μέτρα».
 
«Η κατάσταση στο χώρο του φαρμάκου έχει περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο εξαιτίας των συνεχών μειώσεων στο φαρμακευτικό προϋπολογισμό, οι οποίες επιτυγχάνονται μέσω αποσπασματικών, οριζόντιων, άδικων και εισπρακτικών μέτρων και όχι μέσω των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών» αναφέρει το προεδρείο του ΣΦΕΕ στην ανακοίνωση, εκτιμώντας ότι «οι δυνατότητες της φαρμακευτικής περίθαλψης έχουν φτάσει ήδη στο κόκκινο και για το λόγο αυτό ο εξωπραγματικός στόχος για περαιτέρω μείωση της πρωτοβάθμιας φαρμακευτικής περίθαλψης για το 2014 στα 2 δισ. δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιτευχθεί χωρίς να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στη θεραπεία τους».
 
Πρακτικά, αναφέρει ο Σύνδεσμος, ενδεχόμενη υιοθέτηση του στόχου αυτού οδηγεί την κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα στο μισό του μέσου όρου της Ευρώπης των 28 χωρών.
 
Σύμφωνα με τις προτάσεις του ΣΦΕΕ, το υπουργείο Υγείας, «αντί να προσανατολίζεται σε ανέφικτα σενάρια για οριζόντια μέτρα, θα πρέπει έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή του φαρμακευτικού προϋπολογισμού του 2014 στα 2,25-2,3 δισ. ευρώ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΦΕΕ ζητά να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών σε υπάρχουσες και νέες θεραπείες, να αυξηθεί η διείσδυση των φαρμάκων που έχουν τιμή χαμηλότερη από την τιμή αναφοράς (off-patent και γενόσημα) στην αγορά, οδηγώντας στην περαιτέρω εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη και να επιταχυνθεί η άμεση εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων / registries.

Σχετικά Άρθρα

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αλέξανδρος Βέλιος:

Δείτε τη συγκλονιστική τελευταία πράξη του...(VIDEO)

Ειδικοί: Είναι ασταμάτητο το υποβρύχιο του Πούτιν - Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ελπίδα

Εφιάλτης για την Δύση έχει γίνει η όλο και αυξανόμενη ισχύς των ρωσικών όπλων και ειδικά των υποβρυχίων της Ρωσίας...

Κως: Έφθασαν με φουσκωτά 128 πρόσφυγες και μετανάστες

Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο νησί της Κω από τα απέναντι τουρκικά παράλια...