Συνεχίζεται η αναταραχή στα ΑΕΙ, καταλήψεις και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ,

Στον χορό των καταλήψεων μπήκε από την Τρίτη το βράδυ το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έξι Τμήματα (Φυσικό, Μαθηματικό, Χημικό, Βιολογικό, Παιδαγωγικό και Πληροφορικής) και μία Σχολή, η Νομική, τελούν υπό κατάληψη με απόφαση γενικών συνελεύσεων φοιτητών.

Και όλα αυτά ενώ νωρίτερα το μεσημέρι διεφάνη μια ρωγμή στο μέτωπο των υπό κατάληψη σχολών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – κατειλημμένες όλες οι Σχολές – καθώς πολλοί φοιτητές φαινόταν ότι είχαν αποφασίσει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για να μπορέσουν να αρχίσουν τα μαθήματα. Έτσι η γενική συνέλευση της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποφάσισε την Τρίτη να γίνουν άμεσα οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά να ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Μετά την πολυπληθή σχολή του ΕΜΠ η οποία επηρεάζει τις εξελίξεις στο Ίδρυμα απόφαση για λήξη της κατάληψης πήραν και οι φοιτητές της Σχολής Χημικών Μηχανικών. Αντίθετα σε άλλες τρεις Σχολές –Ναυπηγών, Μεταλλειολόγων Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών– οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη.

Και το μέτωπο των απεργών στην ανώτατη εκπαίδευση διευρύνεται. Μέχρι την Παρασκευή δεν θα λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες με 24ωρη απεργία την Τετάρτη και 48ωρη ως Παρασκευή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Την Τετάρτη εκπνέει η απεργιακή κινητοποίηση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ίδια ημέρα θα αποφασίσουν οι διοικητικοί υπάλληλοι για συνέχιση των κινητοποιήσεων με αίτημα την ανάσχεση του μέτρου της διαθεσιμότητας στους υπαλλήλους οκτώ ιδρυμάτων.

Σε αντίθεση με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στα ιδρύματα αυτά έχει ολοκληρωθεί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου και τα μαθήματα του εξαμήνου έχουν ήδη αρχίσει και γίνονται κανονικά παρά τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων.

Η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εν αναμονή της δικαστικής απόφασης για το αν είναι παράνομη και καταχρηστική, δεν φαίνεται να σταματάει.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποί τους έλεγαν την Τρίτη ότι θα προκηρύξουν νέα απεργία με διαφορετικό πλαίσιο και αν αυτή κριθεί παράνομη θα ακολουθήσουν νέες προκηρύξεις απεργιών μέσω της ΑΔΕΔΥ ή μεμονωμένα. Εν τω μεταξύ, άμεση αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας ζητεί με δήλωσή του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Σχετικά Άρθρα

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αλέξανδρος Βέλιος:

Δείτε τη συγκλονιστική τελευταία πράξη του...(VIDEO)

Ειδικοί: Είναι ασταμάτητο το υποβρύχιο του Πούτιν - Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ελπίδα

Εφιάλτης για την Δύση έχει γίνει η όλο και αυξανόμενη ισχύς των ρωσικών όπλων και ειδικά των υποβρυχίων της Ρωσίας...

Κως: Έφθασαν με φουσκωτά 128 πρόσφυγες και μετανάστες

Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο νησί της Κω από τα απέναντι τουρκικά παράλια...