Νέα συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας την Κυριακή στον απόηχο του Eurogroup

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ,

Λίγα 24ωρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου οι ευρωπαίοι εταίροι πέταξαν το μπαλάκι στην Αθήνα, ζητώντας «επείγουσα πρόοδο» σε τέσσερα μέτωπα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συναντάται εκ νέου την Κυριακή με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν το δημοσιονομικό κενό και ο προϋπολογισμός του 2014, καθώς και η αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Θα συζητηθούν, επίσης, τα διαρθρωτικά ζητήματα της απελευθέρωσης των προιόντων και των υπηρεσιών και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που μετατίθεται από χρόνο σε χρόνο.

Από τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, φάνηκε πως οι ευρωπαίοι εταίροι πετούν το μπαλάκι στην Αθήνα αναφορικά με το ζήτημα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από την τρόικα, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσουν «επειγόντως» πρόοδο σε τέσσερα μέτωπα: Τα προαπαιτούμενα, το δημοσιονομικό κενό, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Θέλουμε πρόοδο σε αυτά προκειμένου να κλείσουμε την αξιολόγηση» είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, ερωτηθείς σχετικά, προσδιόρισε το «επείγον» για το οποίο μίλησε όχι τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όπως είπε, αλλά σε πολιτικό και σε επίπεδο δέσμευσης των ελληνικών Αρχών στο πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση «το συντομότερο δυνατόν».

Είναι σημαντικό, όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ, να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να μπορέσουμε να πάρουμε αποφάσεις το Δεκέμβριο. Όπως είναι τα πράγματα -παραδέχτηκε- είναι δύσκολο να μπορέσει το Eurogroup να καταλήξει σε αποφάσεις τον Δεκέμβριο.

Ο επίτροπος Όλι Ρεν από την πλευρά του, αν και αναγνώρισε τις «μεγάλες προσπάθειες» εκ μέρους της χώρας μας, επέμεινε ιδιαίτερα στα δημοσιονομικό πακέτο, το οποίο χαρακτήρισε «στοιχείο-κλειδί».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε από τις Βρυξέλλες πως η ελληνική πλευρά προτείνει στην τρόικα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 1,3 δισ. ευρώ, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014.

Tα μέτρα αφορούν τις τρύπες στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της υγείας και της παιδείας και την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με ποινές σε όσους το παραβιάζουν.

«Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο».

Σχετικά Άρθρα

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αλέξανδρος Βέλιος:

Δείτε τη συγκλονιστική τελευταία πράξη του...(VIDEO)

Ειδικοί: Είναι ασταμάτητο το υποβρύχιο του Πούτιν - Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ελπίδα

Εφιάλτης για την Δύση έχει γίνει η όλο και αυξανόμενη ισχύς των ρωσικών όπλων και ειδικά των υποβρυχίων της Ρωσίας...

Κως: Έφθασαν με φουσκωτά 128 πρόσφυγες και μετανάστες

Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο νησί της Κω από τα απέναντι τουρκικά παράλια...