Διαρθρωτικά μέτρα 1,3 δισ. ευρώ για το 2014 προτείνει η Αθήνα στην τρόικα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ,

Η ελληνική πλευρά προτείνει στην τρόικα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 1,3 δισ. ευρώ, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, δήλωσε -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη λήξη του Eurogroup.

Tα μέτρα αυτά αφορούν τις τρύπες στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της υγείας και της παιδείας και την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με ποινές σε όσους το παραβιάζουν.

«Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο».

Συνεχίζοντας, ο Γ.Στουρνάρας ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί «αρκετά μεγάλη προσέγγιση» μεταξύ ελληνικών Αρχών και Τρόικας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε, μάλιστα, ότι πριν από το Eurogroup είχε μια «ενδελεχή ανταλλαγή απόψεων» με τον επίτροπο Όλι Ρεν, σε κατ' ιδίαν συνάντηση, η οποία όπως είπε, βοήθησε. Υπογράμμισε δε την ανάγκη να βρεθούν οι «χρυσές τομές» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Όσον αφορά το ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, και ειδικότερα αυτό που αφορά την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αντίρρηση με την αναδιάρθρωση της ΕΑΣ, αλλά δεν δέχεται η εταιρεία να χάσει τον εξαγωγικό της προσανατολισμό.

Ανέφερε, δε, ότι εξήγησε στους ομολόγους του στο Eurogroup ότι λόγω γεωγραφικής θέσης η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί μεγάλο στρατό και οφείλει να έχει αμυντική βιομηχανία η οποία θα είναι ανταγωνιστική και θα μπορεί να εξάγει.

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να αρθούν από 1ης Ιανουαρίου όλα τα μορατόρια, διότι οι απώλειες για τις τράπεζες θα είναι μεγάλες.

Τέλος, ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι εντός του έτους θα κατατεθεί στην Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως το 2017.

Σχετικά Άρθρα

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αλέξανδρος Βέλιος:

Δείτε τη συγκλονιστική τελευταία πράξη του...(VIDEO)

Ειδικοί: Είναι ασταμάτητο το υποβρύχιο του Πούτιν - Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ελπίδα

Εφιάλτης για την Δύση έχει γίνει η όλο και αυξανόμενη ισχύς των ρωσικών όπλων και ειδικά των υποβρυχίων της Ρωσίας...

Κως: Έφθασαν με φουσκωτά 128 πρόσφυγες και μετανάστες

Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο νησί της Κω από τα απέναντι τουρκικά παράλια...