Καθοριστική συνάντηση Στουρνάρα με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ,

Κρίσιμο ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών έχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, για την πορεία των εσόδων αλλά και για τα οικονομικά των Ταμείων προκειμένου οι επικεφαλής της τρόικας να προχωρήσουν στην εκτίμησή τους για το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Στις 11:30 το πρωί την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών πέρασαν ο Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και ο Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και λίγο αργότερα ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ).

Η συνάντηση διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες και όπως έγινε γνωστό, θα υπάρξει νέα συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο την ερχόμενη Τρίτη. Η τρόικα θα παραβρεθεί στο Eurogroup της Πέμπτης αλλά παραμένει άγνωστο αν θα επιστρέψει μετά στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, στη συνάντηση της Κυριακής άνοιξαν όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, τέθηκαν επί τάπητος ο προϋπολογισμός 2013 και ο προϋπολογισμός 2014, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, οι αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις (το μεγάλο τμήμα των οποίων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης - πλειστηριασμοί, επαγγελματικές μισθώσεις), τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη δόση των 1 δισ. ευρώ (που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο) και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Το συγκεκριμένο στέλεχος υποστήριξε πως «κατά τη συνάντηση δεν έγινε αναφορά σε αριθμούς για όλα αυτά», αν και άλλος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου είπε ότι «τα νούμερα είναι υπέρ μας». Θέλησε, όμως, να διαψεύσει το ενδεχόμενο κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός του 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μεγάλα «ανοικτά μέτωπα» για τους εκπροσώπους των δανειστών εστιάζονται στο φορολογικό σύστημα και στις «τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μέτρων για το 2014, αλλά τα προσδιορίζει σε 500-700 εκατ. ευρώ (αντί των 2- 2,5 δισ. ευρώ που φέρεται να ζητεί η τρόικα) και δεν δέχεται τα πρόσθετα μέτρα να αφορούν σε μισθούς, συντάξεις και φόρους.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι ο στόχος της κυβέρνησης επικεντρώνεται σε δύο σημεία:
  • Να συμφωνηθεί ένα βασικό σενάριο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 και για τον προϋπολογισμό 2014
  • Να εξεταστεί το κατά πόσον οι παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας και τα αποτελέσματα από τη φορολογική συμμόρφωση και τη φορολογική διοίκηση, υπερκαλύπτουν το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Ωστόσο, παράγοντας που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις δηλώνει ότι αποκόμισε την εντύπωση, πως οι επικεφαλής της τρόικας δεν επείγονται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.

Μάλιστα, ζητούν συνεχώς πρόσθετα στοιχεία, προκειμένου να πειστούν για τις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις αναγκαίες παρεμβάσεις στην οικονομία.

Αντίθετα, ανέφερε ο ίδιος παράγοντας, η ελληνική πλευρά επείγεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, με δεδομένη την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού έως τις 21 Νοεμβρίου.

Χαρακτηριστικό της ασάφειας, που καλύπτει τη στάση της τρόικας, είναι και το γεγονός ότι την Τρίτη θα συζητηθεί και το εάν και πότε οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Αθήνα, αφού εκ των πραγμάτων, οι συζητήσεις θα διακοπούν λόγω της συνεδρίασης του Eurogroup στις 14 Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή, αναφέρθηκε στη στάση των δανειστών. «Εκείνοι κάνουν την δουλειά τους σαν δανειστές και εμείς ως δανειζόμενοι, δικαιώματα δίνει κανείς όταν δεν πετυχαίνει τους στόχους του. Το θέμα είναι πώς θα βγει η χώρα από την μέγκενη της κρίσης» τόνισε.

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ακόμη πως η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος νωρίτερα από το αναμενόμενο διευκολύνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης. «Ούτε εγώ, ούτε η τρόικα περιμέναμε ότι το 2013 θα κλείσει με πλεόνασμα», σημείωσε.

Τη Δευτέρα, οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν νέα συνάντηση και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να εξεταστεί ο σχεδιασμός για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, που θα προέλθουν κυρίως από τους ΟΤΑ, την Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τη Δευτέρα επίσης, θα συζητηθεί και το θέμα της προσμέτρησης στον συνολικό αριθμό των 4.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν το 2013, των εργαζομένων που θα απολυθούν από τα αμυντικά συστήματα και την ΕΛΒΟ, μετά από την αναδιάρθρωσή τους, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αλέξανδρος Βέλιος:

Δείτε τη συγκλονιστική τελευταία πράξη του...(VIDEO)

Ειδικοί: Είναι ασταμάτητο το υποβρύχιο του Πούτιν - Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ελπίδα

Εφιάλτης για την Δύση έχει γίνει η όλο και αυξανόμενη ισχύς των ρωσικών όπλων και ειδικά των υποβρυχίων της Ρωσίας...

Κως: Έφθασαν με φουσκωτά 128 πρόσφυγες και μετανάστες

Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο νησί της Κω από τα απέναντι τουρκικά παράλια...