Πρόταση Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενιαία ευρωπαϊκή δήλωση ΦΠΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ,

Τη θέσπιση μιας τυποποιημένης δήλωσης ΦΠΑ για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα αντικαταστήσει τις εθνικές δηλώσεις ΦΠΑ, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η ενιαία ευρωπαϊκή δήλωση ΦΠΑ αναμένεται να μειώσει το κόστος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κατά 15 δισ. ευρώ ετησίως.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Επιτροπή, «σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις, να διευκολυνθεί η φορολογική συμμόρφωση και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των φορολογικών υπηρεσιών σε όλη την Ένωση».

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ένα ενιαίο σύνολο κανόνων στην υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το κράτος - μέλος που τις υποβάλλουν, κάτι που θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα.

Ο επίτροπος Φορολογίας, Άλγκιρντας Σεμέτα, δήλωσε σχετικά: «Η τυποποιημένη δήλωση ΦΠΑ είναι επωφελής για όλους. Οι επιχειρήσεις θα υπόκεινται σε απλούστερες διαδικασίες, μειωμένο κόστος και λιγότερη γραφειοκρατία. Οι κυβερνήσεις θα διαθέτουν ένα νέο εργαλείο το οποίο θα διευκολύνει τη συμμόρφωση με τους κανόνες για τον ΦΠΑ και θα αυξήσει τα έσοδά τους. Με τη σημερινή πρόταση, επομένως, εκπληρώνουμε τη δέσμευσή μας αφενός για δημιουργία ενιαίας αγοράς φιλικής προς τις επιχειρήσεις και αφετέρου για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης στην ΕΕ».

Όπως αναφέρεται στην πρόταση της Κομισιόν, «οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν τυποποιημένη δήλωση ΦΠΑ μία φορά τον μήνα, ενώ οι πολύ μικρές επιχειρήσεις μία φορά το τρίμηνο. Η υποχρέωση υποβολής ανακεφαλαιωτικής ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, την οποία ζητούν σήμερα ορισμένα κράτη μέλη, αναμένεται να καταργηθεί. Η πρόταση ενθαρρύνει επίσης την ηλεκτρονική υποβολή, καθώς η τυποποιημένη δήλωση ΦΠΑ θα επιτρέπεται να υποβάλλεται ηλεκτρονικά σε όλη την Ένωση. Αυτή η σημαντική απλούστευση της διαδικασίας για τις δηλώσεις ΦΠΑ συμβάλλει στην τήρηση των γενικότερων δεσμεύσεων της Επιτροπής για μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων και εμποδίων στις εμπορικές συναλλαγές εντός της ενιαίας αγοράς».

Σχετικά Άρθρα

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αλέξανδρος Βέλιος:

Δείτε τη συγκλονιστική τελευταία πράξη του...(VIDEO)

Ειδικοί: Είναι ασταμάτητο το υποβρύχιο του Πούτιν - Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ελπίδα

Εφιάλτης για την Δύση έχει γίνει η όλο και αυξανόμενη ισχύς των ρωσικών όπλων και ειδικά των υποβρυχίων της Ρωσίας...

Κως: Έφθασαν με φουσκωτά 128 πρόσφυγες και μετανάστες

Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο νησί της Κω από τα απέναντι τουρκικά παράλια...