20.000 πολίτες υποστηρίζονται από το δήμο Αθηναίων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ,

Τα συγκλονιστικά ευρήματα της Έρευνας για τη Φτώχεια και τον Κοινωνικό Αποκλεισμό στην Αθήνα, όπου εν έτει 2013, περισσότεροι από 20.000 συμπολίτες υποστηρίζονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης του δήμου, παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κοινωνική έρευνα που διενεργήθηκε από δήμο της χώρας, στο μητροπολιτικό μάλιστα κέντρο της, όπου συμπυκνώνονται με τον σκληρότερο τρόπο τα δύσκολα προβλήματα που γεννά η κρίση στην ελληνική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, 1.667 σιτιζόμενοι, 480 άστεγοι και 774 νοικοκυριά ωφελούμενα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο έλαβαν μέρος στην έρευνα που διενήργησε η Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ), ώστε να προσδιορίσει το προφίλ των θυμάτων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

«Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου βγήκαν από τα γραφεία τους και συνάντησαν τους πολίτες στους δρόμους, εκεί που η κοινωνία υποφέρει» ανέφερε ο δήμαρχος παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Όσον αφορά τους άστεγους, οι οποίοι υπολογίζονται σε περισσότερα από 1.000 άτομα συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους ο δήμος και φορείς που δραστηριοποιούνται στην πόλη, το 54% είναι Έλληνες.

Επίσης, ποσοστό 77% όσων δέχθηκαν να απαντήσουν στην έρευνα είναι άντρες, με το 76% να βρίσκεται σε ηλικίες μεταξύ 26 και 55 ετών. Από αυτούς που συνάντησαν οι κοινωνικές υπηρεσίες, το 76% βρίσκεται σε μέτρια ή κακή κατάσταση υγείας, ενώ το 61% απάντησε ότι έχει εξάρτηση από ουσίες.

«Ο μεγαλύτερος σκόπελος που πρέπει να ξεπεραστεί» όπως επισήμανε ο Γ.Καμίνης, «είναι η προσωπική τους αντίρρηση - σε ένα μεγάλο ποσοστό - για μια φιλοξενία σε ολοκληρωμένες δομές του δήμου», τονίζοντας ιδιαίτερα ότι ποσοστό 24% των ανθρώπων αυτών δεν έχει καθόλου οικογένεια, θεσμός που κρατά τους ανθρώπους κοντά σε μια εστία και τους αποτρέπει από το να καταλήξουν στον δρόμο.

Ως προς τα στοιχεία που προκύπτουν από τα συσσίτια που προσφέρουν οι δομές του ΚΥΑΔΑ, από τους 606 ωφελούμενους του μεσημεριανού συσσιτίου η συντριπτική πλειοψηφία (90%) είναι Έλληνες, ενώ από τους 1.061 ωφελούμενους του απογευματινού συσσιτίου το 53% είναι Έλληνες και το 47% αλλοδαποί. Από το σύνολο των σιτιζόμενων, νεοεισερχόμενοι στην δομή του ΚΥΑΔΑ είναι το 41%, αυτοί δηλαδή που προσήλθαν για συσσίτιο πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το δεδομένο ότι από το σύνολο των Ελλήνων σιτιζόμενων στις δομές του ΚΥΑΔΑ, ποσοστό 31% είναι νεοεισερχόμενοι.

Όσο δε για το μορφωτικό επίπεδο των νέων εισερχόμενων, το 44% αυτών κινείται άνω της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Επίσης, το 77% των σιτιζόμενων δηλώνουν ότι είναι άνεργοι, με το 76% να δηλώνει ότι έχει μηδενικό εισόδημα, ενώ ένα ποσοστό που ανέρχεται στο 11% έχει ένα ελάχιστο εισόδημα μέχρι 320 ευρώ. Ποσοστό 73% των Ελλήνων σιτιζόμενων δηλώνουν ότι είναι άνεργοι περίπου δύο χρόνια, το 46% είναι μεταξύ 26 και 55 ετών και το 50% είναι άγαμοι.

Αναφερόμενος στη δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ο δήμαρχος Αθηναίων παρέθεσε τα εξής στοιχεία: 76% είναι Έλληνες, 14% χαμηλοσυνταξιούχοι, 76% άνεργοι. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Γ.Καμίνης στο γεγονός ότι ποσοστό 77% των ανέργων δεν παίρνει καν επίδομα ανεργίας, πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να βρεθεί μια λύση από την διοίκηση του ΟΑΕΔ, στην οποία διατίθεται και ο ίδιος να συμβάλει από τη δική του πλευρά.

«Βρισκόμαστε στο τιμόνι της δημαρχίας λιγότερο από τρία χρόνια. Παρά την πρωτοφανή κρίση καταφέραμε να κρατήσουμε το κέντρο της Αθήνας, τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, όρθιο» είπε ο Γ. Καμίνης αποδίδοντας αυτή την επιτυχία στην άσκηση μιας νέας πολιτικής διευρυμένων συνεργασιών με την Κοινωνία των Πολιτών, τους εθελοντές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Με γνώμονα την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό στους ανθρώπους που υποφέρουν, η δημοτική αρχή έχει απλώσει ένα δίχτυ αλληλεγγύης.

Αυτό περιλαμβάνει προγράμματα όπως το «Αλληλεγγύη στην Οικογένεια» σε συνεργασία με την εταιρεία Cosmote ή ο «Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών» τον οποίον έχουν στηρίξει χιλιάδες ιδιώτες και εκατό φορείς και εταιρείες προσφέροντας περισσότερους από 200 τόνους τροφίμων, ρούχων, παιχνιδιών και ειδών νοικοκυριού. Λειτουργεί ακόμη η Γραμμή 15422 με 30 τηλεφωνικές γραμμές όπου οι κοινωνικοί επιστήμονες του ΚΥΑΔΑ δέχονται και καταγράφουν προσφορές, αλλά και αιτήματα πολιτών τους οποίους καθοδηγούν ώστε να βοηθηθούν από τις αντίστοιχες δομές του δήμου.

Σχετικά Άρθρα

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αλέξανδρος Βέλιος:

Δείτε τη συγκλονιστική τελευταία πράξη του...(VIDEO)

Ειδικοί: Είναι ασταμάτητο το υποβρύχιο του Πούτιν - Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ελπίδα

Εφιάλτης για την Δύση έχει γίνει η όλο και αυξανόμενη ισχύς των ρωσικών όπλων και ειδικά των υποβρυχίων της Ρωσίας...

Κως: Έφθασαν με φουσκωτά 128 πρόσφυγες και μετανάστες

Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο νησί της Κω από τα απέναντι τουρκικά παράλια...