Η ανάγκη ελληνικού κουρέματος «δίχαζε ήδη από το 2010» το ΔΝΤ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ , , Updated

Εσωτερικές διαφωνίες στο συμβούλιο του ΔΝΤ ήδη κατά τις συζητήσεις του 2010 για το πρώτο πακέτο προς την Ελλάδα και την ανάγκη «κουρέματος» δείχνουν έγγραφα που δημοσιεύειη  Wall Street Journal, σύμφωνα με τα οποία αντιπρόσωποι χωρών εκτός Ευρώπης είχαν σοβαρές ενστάσεις για τη βιωσιμότητα του προγράμματος.

Η εφημερίδα επικαλείται την Τρίτη γνώση των απόρρητων ή αυστηρά εμπιστευτικών εισηγήσεων μελών του συμβουλίου από το 2010.

Σύμφωνα με αυτήν, σημαντικό τμήμα των εκπρόσωπων στο συμβούλιο είχε «σημαντικές ενστάσεις» για τον σχεδιασμό του ελληνικού πακέτου, θεωρώντας πως έριχνε υπερβολικό βάρος της επώδυνης εξυγίανσης στους Έλληνες ενώ άφηνε αλώβητους τους ιδιώτες πιστωτές.

Ενδεικτικά, ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας και άλλων χωρών της περιοχής, Νογκέιρα Μπατίστα, φέρεται να ισχυριζόταν ότι το πακέτο κινδύνευε να γίνει «απλά πακέτο διάσωσης των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, κυρίως των ευρωπαϊκών τραπεζών».

«Η εναλλακτική μίας εκούσιας αναδιάρθρωσης χρέους θα έπρεπε να είχε μπει στο τραπέζι» είχε πει επίσης, σύμφωνα με την WSJ, ο τότε αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ Πάμπλο Αντρές Περέιρα (Αργεντινή). Με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε, το ταμείο «αναβάλλει, και ίσως επιδεινώνει, το αναπόφευκτό».

Αρκετές ήταν και οι ενστάσεις για τις εκτιμήσεις του προγράμματος, οι οποίες επικρίθηκαν ως υπερβολικά φιλόδοξες, την στιγμή μάλιστα που μικρές αποκλίσεις θα μπορούσαν να είχαν τεράστια επίπτωση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Εκείνες οι ενστάσεις έρχονται στο φως την ώρα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, που η Αθήνα ζητά ελάφρυνση του βάρους του χρέους. Η τωρινή θέση του ΔΝΤ, υποστηρίζεται, πρέπει να ειδωθεί υπό το πρίσμα εκείνων των πρώτων προβληματισμών στο συμβούλιο για την σκοπιμότητα του πακέτου.

Σχετικά Άρθρα

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αλέξανδρος Βέλιος:

Δείτε τη συγκλονιστική τελευταία πράξη του...(VIDEO)

Ειδικοί: Είναι ασταμάτητο το υποβρύχιο του Πούτιν - Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ελπίδα

Εφιάλτης για την Δύση έχει γίνει η όλο και αυξανόμενη ισχύς των ρωσικών όπλων και ειδικά των υποβρυχίων της Ρωσίας...

Κως: Έφθασαν με φουσκωτά 128 πρόσφυγες και μετανάστες

Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο νησί της Κω από τα απέναντι τουρκικά παράλια...