Πρώτα μελέτη και μετά έργα στις περιοχές Natura

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ,

Ειδική μελέτη πριν από την υλοποίηση οποιουδήποτε έργου ή δραστηριότητας σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura θα γίνεται πλέον υποχρεωτικά με υπουργική απόφαση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν κινδυνεύει η ακεραιότητα της περιοχής, σύμφωνα με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει αναλυτικές πρόνοιες για το περιεχόμενο της ειδικής οικολογικής αξιολόγησης (ΕΟΑ), προκειμένου να διασφαλίζεται η ενιαία αντιμετώπιση όλων των επενδυτών και η ορθή αξιολόγηση, περιορίζοντας έτσι την πιθανότητα διακριτικής μεταχείρισης από την πλευρά της διοίκησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, για την αποφυγή καθυστερήσεων στην αδειοδοτική διαδικασία, προβλέπεται ότι η ΕΟΑ από την αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος της Περιφέρειας ολοκληρώνεται εντός 35 εργάσιμων ημερών και σε διαφορετική περίπτωση συνεχίζεται απρόσκοπτα η αδειοδότηση του έργου.

Ταυτόχρονα, με σκοπό τη μείωση των διοικητικών βαρών, όπου είναι εφικτό, η διαδικασία αξιολόγησης της ΕΟΑ ενσωματώνει και την υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις με την έκδοση ενιαίας διοικητικής πράξης του Περιφερειάρχη.

Ειδικά για τα αιολικά πάρκα που βρίσκονται εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας, προβλέπεται η υποχρέωση διεξαγωγής αναγνωριστικής μελέτη πεδίου.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, η νέα υπουργική απόφαση αυξάνει την ασφάλεια του επενδυτικού περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των επενδυτών και αναβαθμίζοντας, ταυτόχρονα, την προστασία του περιβάλλοντος.

Σχετικά Άρθρα

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αλέξανδρος Βέλιος:

Δείτε τη συγκλονιστική τελευταία πράξη του...(VIDEO)

Ειδικοί: Είναι ασταμάτητο το υποβρύχιο του Πούτιν - Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ελπίδα

Εφιάλτης για την Δύση έχει γίνει η όλο και αυξανόμενη ισχύς των ρωσικών όπλων και ειδικά των υποβρυχίων της Ρωσίας...

Κως: Έφθασαν με φουσκωτά 128 πρόσφυγες και μετανάστες

Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο νησί της Κω από τα απέναντι τουρκικά παράλια...