«Ψαλίδι» στο εφάπαξ - Ποιοι το γλιτώνουν

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ,

Περίπου 13.000 ασφαλισμένοι θα προλάβουν να πάρουν εφάπαξ μέχρι το τέλος του έτους και να αποφύγουν νέες παρεμβάσεις στο βοήθημα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος», πρόκειται για ασφαλισμένους που είναι στην... αναμονή έως και δύο χρόνια για την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης από τα Ταμεία Πρόνοιας του Δημοσίου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 9.690 άτομα θα πάρουν εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου. Συγκεκριμένα θα εξεταστούν οι συνταξιοδοτικές πράξεις που έφτασαν στον ασφαλιστικό φορέα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από Ιανουάριο έως και Αύγουστο του 2012.

Περίπου 700 εφάπαξ θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους σε ασφαλισμένους των ΔΕΚΟ και είναι στην αναμονή ακόμα και για 15 μήνες. Την ίδια στιγμή μέχρι και τους 17 μήνες φτάνει η καθυστέρηση στην καταβολή του εφάπαξ σε όσους καλύπτονται από τα Ταμεία Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ).

Οι ασφαλισμένοι που θα πάρουν άμεσα το βοήθημα είναι τυχεροί, καθώς γλιτώνουν τις επερχόμενες περικοπές.

Από τη νέα χρονιά αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος μειώσεων -με την αρχή να γίνεται από τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως με το νέο σύστημα θα λαμβάνεται υπόψη μία σειρά από παράγοντες για τον τελικό υπολογισμό του βοηθήματος. Μεταξύ άλλων θα υπολογίζεται η «προίκα» των Ταμείων, τα μηνιαία έσοδα από εισφορές ακόμα και το κύμα φυγής τη συγκεκριμένη χρονιά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το ποσό δεν θα είναι σταθερό, αλλά κάθε χρόνο θα υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις. Για παράδειγμα, τα έτη που καταγράφεται μαζική έξοδος στη σύνταξη θα υπάρχει σημαντική μείωση του εφάπαξ. Παράλληλα οι ασφαλισμένοι θα αποκτήσουν «ατομικές μερίδες», όπου θα καταγράφεται η πορεία τους. Τα στοιχεία αυτά -σε συνδυασμό με τους παράγοντες που ήδη αναφέρθηκαν- θα οδηγούν στο τελικό ποσό του εφάπαξ.

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι τι θα γίνει με τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι το τέλος του έτους, αλλά θα εξεταστούν από το 2014 και μετά.

Σχετικά Άρθρα

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αλέξανδρος Βέλιος:

Δείτε τη συγκλονιστική τελευταία πράξη του...(VIDEO)

Ειδικοί: Είναι ασταμάτητο το υποβρύχιο του Πούτιν - Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ελπίδα

Εφιάλτης για την Δύση έχει γίνει η όλο και αυξανόμενη ισχύς των ρωσικών όπλων και ειδικά των υποβρυχίων της Ρωσίας...

Κως: Έφθασαν με φουσκωτά 128 πρόσφυγες και μετανάστες

Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο νησί της Κω από τα απέναντι τουρκικά παράλια...