«Γήπεδο για την ΑΕΚ σε δυο χρόνια»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ,

Τους λόγους που θεωρεί το δικό του σχέδιο ιδανικότερο για κατασκευή γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια παρουσίασε ο Γεράσιμος Έρτσος.

Με επιστολή του στο Δ.Σ. της Ερασιτεχνικής, ο πολιτικός μηχανικός εξήγησε τη φιλοσοφία του και τη θέση πως η «Ένωση» μπορεί ν’ αποκτήσει έδρα 40.000 θέσεων μέσα σε 2 χρόνια.

Τονίζει λοιπόν ότι αυτό δεν θα γίνει με αντιπαροχή της έκτασης που ανήκει στο σωματείο, αλλά με στεγαστικό δάνειο 30 εκατ. ευρώ που θα αποπληρωθεί σε 30 χρόνια κι έχει βρεθεί ήδη ο χρηματοπιστωτικός οίκος που θα το διαθέσει.


Αναλυτικά η επιστολή Έρτσου

«Φιλοσοφία Κατασκευής

Πιστεύουμε ότι τα συμφέροντα της ΑΕΚ εξυπηρετούνται καλύτερα με δανειακή σύμβαση και όχι με αντιπαροχή.

1. Η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα και έχει στην ιδιοκτησία της μια έκταση επιφάνειας Ε= 26.700 τ.μ. στη Νέα Φιλαδέλφεια, πολύ μεγάλης οικονομικής αξίας.

2. Η ΑΕΚ δεν έχει ανάγκη από επενδυτή που θα της κατασκευάσει το γήπεδο, παίρνοντας βεβαίως σαν αντιπαροχή οικοπεδική έκταση τουλάχιστον 7 στρέμματα. Δηλαδή, η ΑΕΚ από ιδιοκτησία 7 στρεμμάτων, θα έχει ιδιοκτησία μόνο 20 στρέμματα.

3. Η ΑΕΚ μπορεί να χτίσει το γήπεδό της μόνη της εξασφαλίζοντας στεγαστικό δάνειο από χρηματοπιστωτικό οίκο και το οποίο θα το εξυπηρετήσει σε διάστημα 30 ετών.

4. Το ύψος του δανείου θα είναι 30.000.000 ευρώ, οικονομικό ποσό που φτάνει να κατασκευαστεί γήπεδο προδιαγραφών UEFA και σε σημείο που να αποκτήσει τη λειτουργικότητά του ώστε η ομάδα να παίζει σε αυτό και το γήπεδο να αρχίσει να αποδίδει οικονομικά.

5. Το συνολικό κόστος του γηπέδου θα ανέλθει στο ποσό των 45.000.000 ευρώ.

6. Ο δανειστής που είναι ξένος χρηματοπιστωτικός οίκος έχει βρεθεί, επιθυμία του όμως είναι να διατηρηθεί η ανωνυμία του μέχρι να προχωρήσουν οι διαδικασίες σύναψης του δανείου.

7. Ο χρόνος κατασκευής του έργου μέχρι τη λειτουργικότητά του είναι 24 μήνες και μέχρι την αποπεράτωσή του θα είναι 36 μήνες.

8. Η Οικοδομική Άδεια που θα εκδοθεί, θα είναι μέσα στα συνταγματικά πλαίσια της χώρας μας, ώστε να αποφευχθούν τυχούσες αντιρρήσεις του Δήμου και των κατοίκων της περιοχής. Ο χρόνος έκδοσης της Οικοδομικής Άδειας υπολογίζεται στους 6 μήνες.

9. Η επιφάνεια των εμπορικών χρήσεων θα είναι μηδενική, διότι το Σωματείο δεν έχει να ωφεληθεί τίποτα από την εκμετάλλευσή τους.

Κτιριολογικό πρόγραμμα του έργου

Το κτιριολογικό πρόγραμμα του έργου σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει τα εξής:
Αγωνιστικός χώρος - Εξέδρες με χωρητικότητα 40.000 καθισμένων θεατών - Σουίτες πάνω από τις εξέδρες - Γραφεία του Ερασιτεχνικού Σωματείου - Γραφεία των Επαγγελματικών Αθλημάτων - Αθλητικό Μουσείο ΑΕΚ - Αθλητικό Ορθοπεδικό Κέντρο - Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων - Προπονητήρια Διαφόρων Αθλημάτων - Ιατρεία - Αποθήκες - Θάλαμοι ραδιοφωνίας, τηλεόρασης, δημοσιογραφίας - Αναψυκτήρια - Υπόγεια του Γηπέδου με Χώρους Στάθμευσης - Χώροι Διαφήμισης - Φωτισμός του Αγωνιστικού Χώρου - Τουαλέτες και Χώροι Καθαριότητας – Στέγαστρο

Τρόπος Χρηματοδότησης του Έργου

Προβλέπεται η χρηματοδότηση να αντιμετωπιστεί με στεγαστικό δάνειο που θα συνάψει το Σωματείο με χρηματοπιστωτικό οίκο που έχουμε βρει. Το ύψος, οι όροι και ο τρόπος εξυπηρέτησης του δανείου έχει τοποθετηθεί σε βάσεις που συμφέρουν την ΑΕΚ.

Σε γενικές γραμμές το στεγαστικό δάνειο θα έχει ύψος 30.000.000 ευρώ και θα αποπληρωθεί σε διάστημα 30 ετών. Τα προβλεπόμενα όμως έσοδα από το γήπεδο δίνουν τη δυνατότητα να το αποπληρώσουμε σε 3 χρόνια. Είναι αυτονόητο επίσης, ότι παράλληλα με τη σύναψη του στεγαστικού δανείου ο Σύλλογος έχει όλη την άνεση να αναζητήσει οικονομικούς πόρους από την Πολιτεία και όχι μόνο, η οποία μπορεί να το εντάξει σε αναπτυξιακά της προγράμματα.

Ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου με τη μέθοδο της αντιπαροχής αποκλείεται από την πρότασή μας, διότι πιστεύουμε ότι είναι εγκληματικός για τα συμφέροντα του Συλλόγου μας και απραγματοποίητος με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Σαν παρένθεση, σας πληροφορούμε ότι επενδυτή δεν είχε βρει ο κ. Γρανίτσας. Γκρέμισε, δε, το γήπεδό μας χωρίς να έχει υπογράψει καμία σύμβαση.

Σύντομη Ιστορική Αναδρομή

Η πρόταση Γρανίτσα λοιπόν, αφού έβγαλε το γήπεδό μας από το φάκελο των Ολυμπιακών έργων όπου προβλέπετο η αναβάθμιση, ανακαίνιση και η επέκτασή του σε χωρητικότητα θεατών, το γκρέμισε διαπράττοντας έγκλημα εναντίον της ΑΕΚ. Στη συνέχεια ήθελε να δώσει αντιπαροχή το οικόπεδο της ΑΕΚ αναζητώντας επενδυτή που όμως δεν τον βρήκε ποτέ. Ο επενδυτής λοιπόν θα χώριζε το οικόπεδο σε δυο κομμάτια.

Στο ένα που θα είχε επιφάνεια Ε= 7 στρέμματα θα έχτιζε ένα εμπορικό κέντρο που θα πουλούσε, πουλώντας έτσι και τα 7 στρέμματα της ΑΕΚ και στο άλλο που θα είχε επιφάνεια Ε= 20 στρέμματα ο επενδυτής θα έφτιαχνε σαν αντιπαροχή ένα γηπεδάκι για τις ανάγκες της ΑΕΚ χωρητικότητας 28.000 θεατών. Τα πιο πάνω αποτυπώνονται στα σχέδια της πρότασης Γρανίτσα και στην οικοδομική Άδεια που βγήκε με ειδικό νόμο της βουλής και που αργότερα κρίθηκε Αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για το γραφείο,

Γεράσιμος Έρτσος

Πολιτικός Μηχανικός».

Πηγή: Sport-fm.gr

Σχετικά Άρθρα

‎Α..Ε.ΓΚΡΑΒΑΣ - Φοιβος Μελισσιων σήμερα στις 21:45

Όλοι στο γήπεδο μας την σήμερα στις 21:45 για να στηρίξουμε τα κορίτσια μας που μας χρειάζονται δίπλα τους...ΠΑΜΕ ΓΚΡΑΒΑ!!!

Αποκλεισμός για ΠΑΣ ΓΑΛΑΤΣΙ & ΚΟΡΩΝΙΔΑ

Στα πέναλντι αποκλείστηκε ο ΠΑΣ Γαλάτσι...