ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟ Από Καίτη Λιανού ,



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


-Πάνε οι Απόκριες. Πέρασαν, έκανε η Αννούλα και πήρε εκείνο το λυπημένο ύφος. Χαιρόταν με όλον αυτόν τον σαματά της Αποκριάς, κυρίως με τις σερπαντίνες και τα κομφετί. Μέρες η μητέρα προσπαθούσε να καθαρίσει το σπίτι από όλον αυτόν τον χαρτοπόλεμο που τρύπωνε στα πιο απίθανα μέρη. Τελικά μπήκαμε στην Εβδομάδα της Τυροφάγου. Η γιαγιά σαν πιο μεγάλη - κυρία της παράδοσης την έλεγε ο πατέρας μας - τηρούσε όλα τα έθιμα του τόπου μας ή τουλάχιστον προσπαθούσε. Ό,τι όμως είχε σχέση με τη Θρησκεία δεν μπορούσε κανείς μα κανείς να την εμποδίσει.

«Αυτή την Εβδομάδα δεν τρώνε κρέας. Να το ξέρετε, μας έλεγε. Είναι μια προετοιμασία, μετά από τα κρεατινά, για την Μεγάλη Σαρακοστή». Κι ετοίμαζε οτιδήποτε είχε σχέση με τυρί και αυγά. Έτσι οι μέρες περνούσαν χωρίς τα γλέντια που είχαμε συνηθίσει όλες εκείνες τις τέσσερις εβδομάδες της Αποκριάς. Ένα τηλεφώνημα όμως από την Κύπρο μας έδωσε ζωή και απερίγραπτη χαρά. Η θεία Μέλπω θα ερχόταν με τον θείο Σωτήρη και την ξαδέλφη μας να περάσουμε μαζί αυτές τις μέρες μέχρι και το Πάσχα.

-Θα μας φτιάξεις εκείνα τα πιτάκια με την κολοκύθα; ρώτησε η γιαγιά και άρπαξε το τηλέφωνο απ’ τα χέρια μου ενώ τα χείλη της είχαν φτάσει ως τα αυτιά της από το γέλιο. 

-Ετοιμάστε τα υλικά, άκουσα τη θεία από την άλλη μεριά του τηλεφώνου.

Η θεία Μέλπω έφτιαχνε κάτι πιτάκια για την ημέρα της Τυρινής που δεν την ξεχνάμε ποτέ! Ήμουν προετοιμασμένη. Αυτή τη φορά τη συνταγή θα την έγραφα σε τετράδιο για να μπορώ να τα φτιάχνω κι εγώ. Κι έτσι έκανα!

 

 

Κολοκοτές γλυτζιές

 

Υλικά για τη ζύμη

4 φλιτζάνια αλεύρι.

½ φλιτζάνι λάδι.

¼  κουταλάκι του γλυκού μαγιά σε σκόνη.

Χλιαρό νερό, όσο χρειαστεί. 

 

Υλικά για τη γέμιση

500 γραμμάρια κολοκύθα κόκκινη.

¾  του φλιτζανιού πλιγούρι.

2 φλιτζάνια μαύρες σταφίδες.

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλλα.

Δυόσμος φρέσκος ή μαϊντανός.

Λίγο αλάτι.                                                                                                                                                                                                                                         

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Σχηματίζουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το λάδι. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε, λίγο- λίγο το λάδι, ούτως ώστε να πάει παντού. Στη συνέχεια, τρίβουμε με το χέρι  το αλεύρι και μετά ρίχνουμε λίγο- λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να «ξεκουραστεί» για μισή έως μία ώρα.

Καθαρίζουμε το κολότζι (κολοκύθα) Την κόβουμε σε μικρά κομματάκια ή την τρίβουμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε το λάδι και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Αφού ζεσταθεί ή κάψει το λάδι, ρίχνουμε την κολοκύθα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει 20΄ με 30΄ λεπτά. Μισοσκεπάζουμε το τηγάνι μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. Έπειτα προσθέτουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Δεν πρέπει να έχει υγρά. Κατεβάζουμε το τηγάνι απ’ τη φωτιά και  ρίχνουμε τις σταφίδες, την κανέλλα και το δυόσμο. Εάν θέλετε προσθέτετε και ¼ του φλιτζανιού ψιλοκομμένα καρύδια.

 

Παίρνουμε το μασδράτζιν (πλάστης) και ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο σε κυκλικό σχήμα. Αφού ανοίξουμε το φύλλο κόβουμε κύκλους με ένα μεσαίου μεγέθους φορμάκι. Προσθέτουμε λίγη γέμιση στο κέντρο και διπλώνουμε τη ζύμη σαν μισοφέγγαρο πατώντας τη με τις άκρες ενός πιρουνιού για να κλείσει.   

Ψήνουμε τις κολοκοτές σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για περίπου 20΄με 25΄ ή μέχρι να ροδίσουν.                                                           

_______________

Εάν θέλετε οι κολοκοτές να γίνουν αλμυρές κόβετε την κολοκύθα από βραδύς και ρίχνετε αλάτι, ανακατεύετε και την άλλη μέρα το πρωί αν έχει βγάλει υγρά την στραγγίζετε. Στο τηγάνι θα βάλλετε το λάδι, κρεμμύδι, λίγο φιδέ, το πλιγούρι και τρεις σταφίδες ξανθές.  

Καλή επιτυχία!

 

 Σημείωση:

Για τις «κολοκοτές γλυτζιές» θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Γιαννούλα Κλουβάτου που με τόση αγάπη μας χάρισε την συνταγή η οποία εμπεριέχεται στο λαογραφικό μου βιβλίο «Συνάντηση με το παρελθόν» εκδόσεις Όστρια 2016.

 

Σχετικά Άρθρα

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Διήγημα της Καίτης Λιανού

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΜΟΛΟΦΟΥΣ

Από την συλλογή «Το γυάλινο δωμάτιο» της Καίτης Λιανού-Ιωαννίδου

Θεατρική Παράσταση «ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ» της Καίτης Λιανού-Ιωαννίδου

Οι Εκδόσεις Ωκεανός & η Ελληνική Ακαδημία Τέχνης και Πολιτισμού σας προσκαλούν στην θεατρική παράσταση «ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ»...

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΛΗ

Ήταν Φθινόπωρο, ένα μουντό πρωινό που ο ήλιος δεν είχε τη δύναμη να ζεστάνει τη γη, αφού τα μαύρα σύννεφα τον κρατούσαν μακριά της...