Σχέση μεταξύ Αρχιτεκτονικής και Μουσικής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ,

Ο κ. Νίκος Τσινίκας, καθηγητής στο τμήμα αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, είναι ο προσκεκλημένος επιστήμονας στο επόμενο «Καφέ της Επιστήμης», τον κύκλο ομιλιών που διοργανώνει το Κέντρο Επιστημών «Νόησις» στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το Βρετανικό Συμβούλιο.

Με θέμα «τι σχέση έχει η μουσική με την αρχιτεκτονική;», η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013, στις 18.30, στο «Νόησις». Η συζήτηση θα εστιαστεί στις διεπιστημονική διάσταση της αρχιτεκτονικής και της μουσικής. Πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει ο αρχιτέκτονας την αντίστιξη, τον ρυθμό και την αρμονία στον «αυτοσχεδιαστικό» αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και αντίστοιχα πώς μπορεί ένας μουσικός να εντάξει την αισθητική, τη λειτουργία και την κατασκευή στην μουσική σύνθεση και ενορχήστρωση.

Η αρχιτεκτονική και η μουσική προσεγγίζονται καταρχήν μέσω της ακουστικής, μήκος κύματος, ήχοι, νότες, διαστάσεις, χρώματα, θόρυβος και λαβύρινθος. Στη συνέχεια αναλύεται η σχέση του ήχου με την εικόνα όπως ο ήχος, ο θόρυβος και η μουσική στη ζωγραφική και τη γλυπτική, οι τρόποι απεικόνησης του ήχου και η «ηχογράφηση» της εικόνας.

Η αρχιτεκτονική της μουσικής εισάγει την μουσική της αρχιτεκτονικής με γνωστά αρχιτεκτονικά έργα εμπνευσμένα από τη μουσική. Τέλος, ηχητικοί χώροι για ένα μουσικό θέμα, κουβούκλια ορχήστρας, μουσικοί κύβοι και κύλινδροι, ηχο-κτίρια και διαδραστικά ηχητικά παιχνίδια τοποθετούνται κάπου ενδιάμεσα στα μουσικά όργανα και τις αίθουσες συναυλιών.

Σχετικά Άρθρα

Θεατρική Παράσταση «ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ» της Καίτης Λιανού-Ιωαννίδου

Οι Εκδόσεις Ωκεανός & η Ελληνική Ακαδημία Τέχνης και Πολιτισμού σας προσκαλούν στην θεατρική παράσταση «ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ»...

Συναυλία με τους Otherview για τους μαθητές σχολείων του Γαλατσίου από το Γραφείο Παιδείας

Συναυλία για τους μαθητές των σχολείων του Δήμου Γαλατσίου διοργανώνει το Γραφείο Παιδείας. Δείτε λεπτομέρειες...

Εκδήλωση από τον Σύνδεσμο Δήμων για την προστασία και την ανάπλαση των Τουρκοβουνίων

Θα ακολουθήσει δωρεάν συναυλία "Κάτω από φώτα κόκκινα ..." με τους Γιάννη Κούτρα και Παύλο Καρποδίνη. Δείτε λεπτομέρειες...

Κλείνει το Γυμναστηρίο Γυναικών επί της οδού Εκάτης

Επίσημη ανακοίνωση για το κλείσιμο του Γυμναστηρίου Γυναικών επί της οδού Εκάτης από το Δήμο Γαλατσίου...